(Kaynak: Universetoday.com)
Amatör astronom Rick Johnson Barnard Yıldızının hareketini bir video-animasyonu ile göstermeyi başardı…!
Johnson, bu animasyonu oluşturabilmek için, 2007-2015 yılları arasında çektiği dokuz adet fotoğrafı kullandı…
Bu iş için neden Barnard Yıldızı seçildi…? Barnard Yıldızının önemi nedir…? Universetoday.com’da 17 Eylül 2015 tarihinde yayımlanan bir yazı bu soruyu cevapladı…
Öncelikle belirtelim, Barnard yıldızı çıplak gözle görülebilen bir yıldız değil…! Parlaklık derecesi (kadir, magnitude) (+) 9.5… Görülebilmesi için 3.5 inç veya daha büyük çapta bir teleskop gerekiyor… Bir kırmızı cüce yıldız (red dwarf)… haliyle, Jüpiterin iki katı kadar büyüklükte bir gök cismi…
Bu yıldızın çok önemli bir özelliği Dünyaya sadece altı milyon ışık yılı uzaklıkta olması… Yani, Güneş Sistemine en yakın konumdaki yıldızlardan biri olması… Bu, gökyüzündeki açısal hızının yeterince büyük olması anlamına geliyor… Barnard Yıldızı her yıl gökyüzünde 10.3 ark saniyesi hareket ediyor… Bu da, fotoğraflarda araka plana göre yeterince farkedilebilir bir hareket demek…
Barnard yıldızı astronom E. E. Barnard’ın dikkatini 1916 yılında çekti…Gökyüzündeki açısal hızı en yakın yıldız olan Alpha Centauriden bile büyük… Güneşe göre izafi hızı ise saniyede 136 kilometre kadar… Gökyüzünde kuzeye doğru ilerlerken, aynı anda, Dünyaya da yaklaşmakta…!
Araştırmacılar bu yıldızın metal içeriğine bakarak, onun Samanyolu Gökadasının ilk oluşum evresinde (Büyük Patlamadan 100 milyon yıl kadar sonra) doğmuş bir yıldız olduğunu düşünüyor…
Bilim insanları Evrendeki ilk yıldızların metalce fakir olduğunu belirledi… Lityum, Karbon, Oksijen gibi metalce zengin yıldızlar, fakir yıldızların (süpernova olarak) patlayarak ölümünden sonra ortaya çıkmış ağır metalleri de kullanarak doğmuş yıldızlar…!
Araştırmacılara göre, Barnard Yıldızı 7-12 milyar yıl yaşında bir “yaşlı” yıldız… Ekseni etrafındaki bir dönüşün Güneş 25 günde tamamlarken, o, 150 günde tamamlıyor…
Son söz olarak şunu söyleyelim:
Böyle bir animasyonu bizim gözlemevlerimiz neden yapmaz…?
Yeterince “bilimsel” bulunmayacağı için mi …?
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.youtube.com/watch?v=dzlc9RFkatU
http://www.universetoday.com/121996/amateur-astronomer-chases-down-barnards-star-you-can-too/
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.