Regulus_Mars_Venüs (25 Eylül’deki görünümü.)
(Kaynak: Stellarium/Astrobob.areavoices.com)
Regulus Aslan Takımyıldızınının en parlak yıldızı… Parlaklığı Güneşin 360 katı…!
Bu yıldızın bir diğer özelliği, eksenel dönme ızının çok büyük olması… Saniyede 347 kilometre olarak ölçülmüş/hesaplanmış…! Yani, bir yolcu o hızla hareket edebilse, Ankara’dan İstanbul’a bir saniyede gidebilirdi…!
Regulus, Dünyadan 79 ışık yılı uzaklıkta olduğu için, onu yeterince parlak göremiyoruz…
Regulus, gerçekte, dörtlü bir yıldız sistemi, ikili olarak organize olmuş… “Spektroskopik ikili” (spektroscophic binary) olarak adlandırılan ikili mavi-beyaz bir (main sequence) yıdız ile muhtemelen bir “beyaz cüce” (White dwarf) olan yol arkadaşından oluşuyor… Bu beyaz cüce henüz görüntülenemedi…!
Daha uzakta Regulus B, C ve D çiftleri yer alıyor… Bunlar daha sönük “ana hat” (main sequence) yıldızları…
Regulus Güneş Sisteminin “tutulma düzlemine” (ecliptic) çok yakın konumda yer aldığı için Ay tarafından sık sık örtülen (occultation) bir yıldız… Nadiren, iç gezegenler ve asteroidler tarafından da örtülür… Asteroid 166 Rhodope Regulus’ü 19 Ekim 2005 tarihinde örttüğünde, ışığının bükülmesinin “genel görecelik kuramı” (general relativity theory) ile uyumlu olduğu doğrulanmıştı…!
Regulus A’nın ana yıldızı Güneşin 3.5 katı bir kütleye sahip, birkaç yüz milyon yıl yaşında genç bir yıldız… Ekseni etrafındaki bir dönüşü sadece 15.9 saat aldığından (Güneşinki 27 gün kadar…!), “kavunumsu” (oblate) bir şekle sahip… Bu durum “kütleçekimsel kararma” (gravity darkening) denilen bir olay sebebiyle, yıldızın fotosferinin (photosphere) kutuplarda, ekvator bölgesine göre, çok daha fazla ısınmasına ve parlamasına sebep oluyor… Yine de, bir teleskopla bakıldığında, yıldız diski dairesel görünüyor…!
Son olarak, Venüsün, bugünlerde, çok parlak göründüğünü de belirtelim…
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.youtube.com/watch?v=g_ZFkyrYgZA
https://en.wikipedia.org/wiki/Regulus
http://astrobob.areavoices.com/2015/09/23/mini-mars-meets-mighty-regulus/
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.