Gale Kraterindeki tortul kayalar…
(Kaynak: NASA/JPL-Caltech/MSSS/marsdaily.com)
Marsdaily.com’da 7 Şubat 2017 tarihinde yayımlanan bir habere göre, eski zamanda mars atmosferinde mevcut olan karbon dioksit miktarı Mars yüzeyini ısıtmaya yetmedi…!
Mars yüzeyindeki birçok jeolojik oluşum, bir zamanlar Marsın belirli bölgelerinde suların (en azından sıvının) aktığını göstermekteydi…
Araştırmacılar eski zamanda Güneşin de, bugün olduğunun üçte biri kadar daha az ışıma yaptığını (radyasyon yaydığını), kısaca, Marsı ısıttığını hatırlatıyor…!
Yani, ortam şartları Marstaki suyu sıvı halde tutmaya yeterli olamazdı…!
Önde gelen bir teoriye göre, Marsın eski dönemde mevcut olan kalın karbondioksit atmosferi, sera etkisi yaratarak, Marsın yüzeyini yeterince ısıtmıştı…
NASA’nın Mars yüzeyinde dolaşan aracı Curiosity’nın gönderdiği son verinin analizinden, 3.5 milyar yıl kadar öncesinde Marsın atmosferindeki karbondioksit gazı miktarının yüzeydeki su buzunu eritmeye yetecek bir ısınma sağlayacak kadar olmadığı anlaşıldı…
Curiosity’in incelediği kuru göl yatağındaki tortul kayalarda karbonat mineraline rastlanmadı…! Bu bulguya göre, 3.5 milyar yıl önce Mars atmosferindeki karbondioksit miktarı çok azdı…
Curiosity aracı, 2011 yılında indiği Mars yüzeyindeki Gale Kraterindeki kayaları incelemekte…
Bilim insanları, atmosferdeki karbondioksitin su içindeki mağnezyum ve demir gibi pozitif yüklü iyonlarla birleşerek karbonat mineralini oluşturduğunu söylüyor… Kaya içindeki manyetit ve kil gibi diğer mineraller de, takibeden süreçte ortamın oluşan karbonatları eritecek kadar çok asidik olmadığının işareti…
Mars atmosferinin incelenmesinden, bugün mevcut olan izotop oranının Marsın önceki dönemde çok daha yoğun bir atmosfere sahip olduğu belirlendi…Ancak, bu kalın atmosferin nasıl oluştuğu ve elde tutulabildiği tartışmalı bir konu…!
Marsın bugünkü atmosfer basıncı 10 milibar kadar (Dünya yüzeyindekinin yüzde biri kadar). Atmosferin yüzde doksanbeşi karbondioksitten oluşuyor…
Mars biraz, Hümeyra’nın şarkısını andırıyor; … “çözdükçe dolaşıyor…” !
Yararlanılan Kaynak:
http://www.marsdaily.com/reports/Curiosity_rover_sharpens_paradox_of_ancient_Mars_999.html