Jüpiterin güney kutup bölgesi (100 000 km uzaktan)
(Kaynaka: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/John Landino/sapacedaily.com)
NASA, JUNO aracını 5 Ağustos 2011’de Jüpitere göndermişti…
Araç, beş yıllık bir yolculuktan sonra, 2.5 milyar kilometre kadar yol giderek, Temmuz 2016’da Jüpitere ulaştı… O günden beri de, bir dolanışı 53 gün süren yörüngesinde dolanmakta…
Önceki planlamaya göre, JUNO’nun Jüpitere yaklaştırılarak, 14 gün sürecek bir yörüngeye sokulması gerekiyordu…
Ancak, aracın ana roket motoru-sisteminde belirlenen bir arıza, yavaşlamak için roketin tekrar çalıştırılmasını riskli kıldı…
Spacedaily.com’da ve diğer başka kaynaklarda 21 Şubat 2017 tarihinde yayımlanan bir habere göre, JUNO’nun mevcut yörüngesinin değiştirilmemesine karar verilmiş…!
NASA tarafından yapılan açıklamada: “JUNO’nun mevcut orbit periyodunun gerçekleştireceği bilimsel çalışma kalitesini etkilemeyecek” denmiş…! (Adama, “o zaman, daha alçak yörüngede dolanma neden planlanmıştı…?” diye sorarlar…! Sadece, “onlar da bize benzemeye başladı…” demekle yetinelim…!)
Herne kadar, JUNO’nun mevcut yörüngesinde, Jüpitere en fazla yaklaştığı yükseklik, gerçekleştirilemeyen “alçak-yörünge”de erişilecek yüksekliğe (4100 km kadar…) eşit ise de, bu ”en alçak” yörüngede kalma (ve araştırma yapma) süresi daha büyük (sürekli) olacaktı… Bu gerçekleşemeyecek…!
Şartlar değişince, NASA da, araştırma (veri toplama) planında, kaçınılmaz olarak, değişiklik yapmak zorunda kaldı…. Mesele bu…!
Ekim 2016’da yapılan denemede, JUNO’nun ana motorunu çalıştıracak helyumlu basınçlandırma sisteminde mevcut olan iki “akış kesme valfinin” (check valve) gerektiği şekilde çalışmadığı belirlenmiş…
Yine de, JUNO’nun mecut (kaçınılamaz) yörünge durumunun, onun, Jüpiterin manyetosferini detaylı olarak inceleyebilmesine olanak sağlayacağı düşünülüyor…
“Kaynak yazı”nın devamında, NASA’nın, JUNO’nun bu mevcut durumunun fırsata nasıl dönüştürülebileceği anlatılmış…
Mevcut planlamaya göre, JUNO’nun Jüpiterin yörüngesinde Temmuz 2018’e kadar dolandırılması sözkonusu… Ancak, diğer araçlarda da uygulandığı üzere, “görev uzatımı” her zaman mümkün… NASA, haklı olarak, gönderdiği araçlardan azami istifadeyi sağlamak durumunda…
JUNO Jüpiterin manyetik alanı ve atmosfer oluşumları hakkında veri toplamaya devam ettikçe, araştırmacıların bilimsel makaleleri de birbirini izleyecek görünüyor…
NASA, bu arada, JUNO’nun çekeceği fotoğraflar için, halk arasında anketler de yapmakta… İlginin JUNO’nun üzerinden eksilmemesine çalışmakta…!
Yararlanılan Kaynaklar:
http://www.spacedaily.com/reports/Juno_to_remain_in_current_orbit_at_Jupiter_999.html
Reblogged this on tabletkitabesi.
BeğenBeğen