Helikopterin çarptığı Kule.
(Kaynak: )
28 Mayıs 2017 tarihinde, iç basında duyurulan ve Karar Gazetesinden Kenan Butakın’a dayandırılan bir habere göre, “Kuleye-Çarpan Helikopter” kazasının “Ön Raporu” yayımlanmış… Bu belgeye doğrudan ulaşamadığımız için, üzerindeki tarihi göremedik…
Kısaca hatırlatırsak, içindeki 7 yolcu ve mürettebatla, 10 Mart 2017 tarihinde Atatürk Havaalanından havalanan bir Skorsky S76 helikopter, sisli bir havada gerçekleşen yolculuğu esnasında, Beylikdüzü mevkiinde bulunan bir kuleye çarpmıştı… En azından, basında yer alan iddialar “Kuleye çarptığı” yönündeydi…!
Üç ay kadar önce meydana gelen bu kazanın “Ön İnceleme Raporu”nun hazırlanarak ilgili makamlara gönderildiği bilgisi 28 Mayıs 2017 tarihinde iç basında yer aldı…
Kazayı inceleyen Yetkililer, helikopterin 257 metre yüksekliğindeki (eski) Televizyon Kulesi/Restoran’ın antenine çarptığını belirlemiş… Kulenin antenlerinden birinde, bu helikopterin paline ait parçalar belirlenmiş…
Bu habere göre, bu kazanın incelenmesinde, Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı uzmanlarının yanında, Skorsky şirketinden, ABD’den Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurulu’ndan, motor üreticisi (Fransız) firmadan ve Rusya’dan da üyeler hazır bulunmuş…
Bu haberde, önemli bir iddiada bulunulmuş…: Bu Televizyon kulesinin (arazi yükseltisinin) Uçuş Seyrüsefer Yardımcısı ekipmanın (GPS, …) veri tabanında, hala, yer almadığı…!
Bu kaza meydana geldikten hemen sonra, bu Kulenin Uçuş Seyrüsefer Yardımcısı ekipmanların gösterdiği (dijital) haritalarda görünmediği hususu, “kuvvetli bir tespit” olarak ileri sürülmüş, birçok yerli basında yer alan bu iddia, bu konuda bu sitede daha önce yayımlanan bir haberde de, ayrıca vurgulanmıştı…
Son haberde, bu konudaki tespitin, bu kaza incelemesine yönelik olarak hazırlanan “Ön raporda” belirtilmediği söyleniyor…! Bizce, burada daha önemli olan husus, bu durumun belirtilen bu raporda yer alıp, almamasından ziyade, bu eksikliğin bu konuda tedbir alacak Makama iletilmiş olup, olmaması, takibinin yapılıyor olup olmaması…!
Şüphesiz, “ön” olsun, “son” olsun…hazırlanacak Raporlar bu amaca da hizmet edecek araçlardır… Ancak, kazanın üzerinden üç ay geçtiği halde, bu arazi engelinin ilgili veri tabanlarında, hala, yer almadığı iddiası doğruysa, ortada “vahim” bir durum var demektir…!
Halk arasında sıkça söylenen bir (kara-mizah) iddiaya göre, “işlek bir kavşağa Trafik Lambası-Sisteminin yerleştirilmesi için, o kavşakta, en az üç büyük kazanın meydana gelmesi gerekir”…!
Yetkililer, başka Hava Aracı-Kule çarpışmalarının gerçekleşmesini mi bekliyor…?
Bu vesileyle, burada, bu konuda gözlediğimiz bir başka eksikliği de belirtelim…
Sanki, Ülkemizde, “Yer-Uçuş Emniyeti” konusunda bir “organize olma” eksikliği mevcut… İnternetten bir sorgulama yapılsa, belki, bu sahada Pilotlar Derneği, Havacılık Tıbbı Derneği gibi bazı sivil toplum kuruluşlarının mevcut olduğunu göreceğiz… Ancak, bu kaza kapsamında yapılan tespitler gibi, “yer-uçuş emniyeti” ile doğrudan ilişkili konularda, kamuoyu adına, organize bir sesin yeterince yükseltilemediğini görmekteyiz…. Aksi doğru olsaydı, bu son habere konu olan “Kule …’de hâlâ görünmüyor… iddiası gündeme gelmezdi…!
Meslek Örgütleri, Dernekler, Üniversiteler, Havacılık İşletmeleri, Basın, …belki ilave başkaları… bu sahadaki sorumluluklarından ne derece haberdar… Bu sahadaki sorumluluklarını ne derece yerine getirmekte…?
Yararlanılan Kaynak: