Güncelleme:
Bu keşfe yönelik makale “Astronomy & Astrophysics” dergisinde 20 Eylül 2017 tarihinde yayımlandı…
https://www.aanda.org/component/article?access=doi&doi=10.1051/0004-6361/201731184
……………………………………
Bu haber/konu bu sitede bir hafta kadar önce yer almıştı…
Üç Türk bilim insanının bir öte-gezegen (exo-planet) keşfettiği söylenmekteydi…
Haberde, bazı temel bilgilerin yer almaması üzerine, konuyu, bu bilim insanlarından biri olan, Sayın Prof. Dr. Varol Keskin’e sorduk: Keşfedilen öte gezegen hangi yıldızın yörüngesinde dolanmaktaydı… Ayrıca, yayımlandığı ileri sürülen bilimsel makale için internet adresi neydi…?
Sayın Keskin her iki sorumuzu da cevapladı: Yıldız, HD 208897 idi… Makalelerinin duyurulduğu site adresi ise (kabul edilen bilimsel makaleler için ön duyuru yapan site) :
https://arxiv.org/abs/1708.01895
Sayın Keskin, ayrıca, bu akşam (21 Ağustos 2017 Pazartesi) (Doğrusu: 20 Ağustos, Pazar olacaktı…Yanılmış olduk…!), HABERTÜRK TV’de, Fatih Altaylı’nın 21:30’daki programına konuk olarak, daha kapsamlı açıklama yapacaklarını da belirtmiş…!
Konuya ilgi duyanlara öncelikle duyururum.(Duyuruda geç kalmış olduk. Ancak, bu görüşme kaydı You Tube’den izlenebilir…)
“Arxiv” sitesindeki bilgilere göre, gezegeni keşfedilen yıldız HD 208897 bir dev yıldız…
Bu keşfin, doğrudan gözlemle değil, yıldız ışığı analiz edilerek, hesaplama yöntemiyle belirlendiği anlaşılıyor… Bu keşfin gerçekleştirilmesinde, Türk bilim insanları M. Yılmaz, V. Keskin ve İ. Özavcı ile birlikte, B. Sato, I. Bikmaev, H. Izumiura, E. Kambe, S. S. Melnikov, A. Galeev, E. N. Irtuganov ve R. Ya. Zhuchkov’un da katkıda bulunduğu anlaşılıyor.
Astronomlar, bu keşifte, Japonların geliştirdiği Iodine Absorption Cell ekipmanını da kullanmış… Işık ölçümleri TÜBİTAK TUG Gözlemevindeki (Antalya) RRT150 Teleskobu ve Okayama Astrofizik Gözlemevi (Okayama Astrophysical Observatory) teknik imkanları kullanılarak gerçekleştirilmiş. Bu araştırmada, Ankara Üniversitesi Kreiken Gözlemevi ve HIPPARCOS fotometri imkanları da kullanılmış.
Bu gezegen, yıldızından 1 AU (Dünya-Güneş mesafesi) uzaklıkta, 353 gün süren bir periyodda dolanmakta…
Edinilen bu bilgilerden, araştırma makalesinin henüz yayımlanmadığı, bu aşamada, kabul edilmiş makaleleri duyuran “arxiv” sitesinde duyurulduğu anlaşılıyor.
Bu akşamki TV programında, astronomlar, gerekli açıklamaları yapacaktır.