Yörüngede kuyrukluyıldızlar (temsili)
(Kaynak: Daniella Fultslaar/universetoday.com)
Universetoday.com’da, Matt Williams tarafından 30 Ekim 2017 tarihinde yayımlanan bir habere göre, astronomlar, 800 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın etrafında kuyrukluyıldızların dolandığını belirledi…!
Son otuz yılda, Samanyolu Gökadasındaki diğer yıldızların yörüngesinde dolanan üçbin kadar öte-gezegeni belirlendi…Bu keşiflerin çoğu Kepler Uzay Teleskobuyla gerçekleştirilen “ transit photometry ” (önünden geçen gezegen sebebiyle yıldız ışığında azalmanın izlenmesi) gözlemleriyle belirlendi…Bu yöntemi kullanan amatör ve profesyonel astronomlar, bu defa, yıldızın yörüngesinde dolanan ve bir gezegenden çok daha küçük olan gök cisimlerinin varlığını belirlediler…!
Gerçekleştirilen bu belirlemeye göre, F2V tipinde bir yıldız olan ve Dünyadan 800 ışık yılı uzaklıkta bulunan KIC 3542116’ın yörüngesinde dolanan gök cisimleri bir değil altı adet… Yörüngede dolanma hızları saatte 160 000 kilometreye ulaşmakta…!
Bu araştırma grubunu yöneten Prof. Saul Rappaport ( Kavli Institute for Astrophysics ) bu gök cisimlerinin yıldız ışığında sadece bindebir oranında azalmaya sebep olduklarından, bu keşfin hiç de kolay olmadığını söylemiş…
Yine de, ilk belirleme, amatör astronom Thomas Jacobs ( Bellevue, Washington, ABD ) tarafından yapılmış…
“Citizen Scientist” adıyla, Yale Üniversitesi tarafından başlatılan projede, Kepler Uzay Aracının topladığı gözlem verilerini inceleyen “amatör-astronomlar”, mevcut bilgisayar algoritmalarıyla yakalanamamış gök cisimlerini belirlemeye çalışmakta…
Kepler aracıyla, 2009-2013 döneminde 200 000 kadar yıldızın ışığındaki değişimler gözlenmişti…
Bu keşif, amatör astronomların da, uzay araştırmalarına katkıda bulunabileceğini göstermiş oldu…!
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.universetoday.com/137661/astronomers-find-comets-orbiting-star-800-light-years-away/
One thought on “800 ışık yılı uzaklıktaki yıldızın etrafında dolanan kuyrukluyıldızlar…! (Comets Orbiting a star 800 Light-Years Away…!)”
Yorumlar kapalı.