E = M.C2, neredeyse, liseyi bitirmiş herkesin bildiği bir denklem… Enerjinin kütleye (mass), kütlenin enerjiye dönüşebileceğini söyleyen bir denklem…Sonunda.. kütle ve enerjinin “aynı şey” olduğunu söyleyen denklem…!
“Fermilab”de (ABD) çalışan ve You Tube’de bir dizi videosu mevcut olan bilim insani Dr. Don Lincoln bu konuyu açıklamış…
Dr. Lincoln, E = M.C2’nin yanlış olmadığını, ancak, bu eşitliğin sadece “özel bir durum için geçerli” bir ifade olduğunu söylüyor… Diğer bir ifadeyle, gündelik hayatta karşılaşılacak-gözlenecek her şart için geçerli bir denklem değil…! Gerçek hayatta, olaylar bu basit denklemle ifade edilebilecek kadar basit değil…
Daha doğru denklemler olarak iki denklem söz konusu… Bunlardan birincisi
veya
Burada E (Enerji), M (kütle), c(Işık hızı)… “ γ” (Gama) ise hareket eden cismin gözlemciye göre hızına bağlı olarak değişen bir katsayı…
Burada “v” cismin hızı; “c” ışık hızı…
Cismin hızının, gözlemciye göre, sıfır (v=0) olduğu bir durumda, γ = 1 olacaktır… Kısaca, E = M.C2 durumu…
Cismin hızı “c” hızına doğru artmaya başladığında “γ”nın değeri (Gama fonksiyonu) de artmaya başlar… Dolayısıyla, cismin enerjisi de artar… Burada, cismin kütlesi artmadığı halde, enerjisi artar…! (Kütle enerjiye eşittir…düşüncesi, bu aşamada, biraz geçmişte kalmış oldu…!)
Dr. Lincoln’a göre, bu denklemin başka bir “hatalı” yorumu, “enerji sabit tutulurken kütlenin küçültülmesi halinde “γ”nın büyütülmesinin gerektiği”…! Bu örnekte, kütle sıfıra giderken cismin hızının ışık hızına erişme zorunluluğu…Bu durumda, “γ” sonsuz değerini almak zorunda… Burada işler biraz karışıyor…! Matematikte bir karşılığı mevcut olsa da, “fizik”te anlamını kaybeden bir durum…
Bu ifade, kütlesinin mevcut olmadığı bilinen ışık fotonlarına uygulanamayacak bir durum…
Bu sebeple, Dr.Lincoln, bu denklemin ancak, kütlesi mevcut olan ve hızı ışık hızından düşük olan parçacıklara uygulanabileceğini söylüyor…!
Kütlesi mevcut olan ve olmayan tüm parçacıklara, evrensel olarak, uygulanabilecek bir formül yok mudur…? Cevabı “evet”, aşağıda…:
Burada, “p” cismin hareket miktarı; momentumu… “M” kütle (durağan kütle; rest-mass) … Dr. Lincoln, hareket etmeyen cismin kütlesi için kullanılan “durağan kütle”yi (rest-mass) cismin sahip olabileceği tek kütle değeri olduğunu söylüyor… Bir anlamda, başkalarının “rölativistik kütle” ( relativistic mass ) olarak adlandırdığı kütle tanımını reddediyor…
Hareket etmeyen (veya, momentumu sıfır olan) cisimlerde, E = M.C2 denklemine tekrar ulaşılacaktır…!
Kütlesi sıfır olan, foton gibi bir parçacık düşünüldüğünde, denklem
ye dönüşecektir… Fotonun enerjisi ile momentumu arasındaki doğru ilişki…!
E = γ.M.C2 denklemine tekrar dönüldüğünde ve, E = M.C2 denkleninin hareket etmeyen ( particle at rest ) cismin sahip olduğu enerjiyi ifade ettiği hususu hatırlandığında, bundan farklı olarak, “γ”yı içeren denklem hareket eden cismin enerjisini tanımlamakta…!
Sonuç olarak, Einstein’in E = M.C2 denklemi gerçek dünyanın sadece özel bir durumunu ifade etmekte…tamamını değil…!
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.youtube.com/watch?v=eOCKNH0zaho
https://www.youtube.com/watch?v=LTJauaefTZM&t=26s
One thought on “E = M.C2 ne kadar doğru…? ( E = M.C2 …how much correct…?)”
Yorumlar kapalı.