İnişte motor hasarı
Air Europa işletmesine ait bir Boeing 737, Katoviçe Havaalanına 28 Ekim 2007 tarihinde ve görüşün oldukça kısıtlı olduğu, sisli bir havada inişi esnasında, pistten 870 metre önce yere temas ederek, hasarlanmıştı…
Beyrut’tan Katoviçe’ye (Katowice, Polonya) giden ve içinde 122 kişi bulunan bu uçak, yere pistbaşından önce teması sebebiyle kısmen hasarlanmış, uçuş ekibi ve yolculardan yaralanan olmamıştı…
Simon Hradecky’in “avherald.com”da 22 Aralık 2017 tarihinde yayımlanan habere göre, meydana gelen bu kazanın inceleme raporu yayımlandı…
Bu raporda, bu kazanın pilotların “dengeli bir iniş”i (stabilized approach) gerçekleştiremeyeceklerinin anlaşıldığı bir durumda, pas geçmeyip inişe devam etmeleri sebebiyle meydana geldiği vurgulandı…
Yine bu rapora göre, pilotlar:
- Kokpittte yeterli iletişimi sağlayamamış,
- Piste son yaklaşmayı mevcut prosedürlere göre gerçekleştirememiş,
- GPWS (Ground Proximity Warnin System) sisteminin ikazlarını dikkate almamış,
- “ILS CAT I” kabiliyeti (sistemi) olan Havaalanına otopilot devrede iken iniş yapmış…!
Kaza/Hasarlı-İniş esnasında uçağı bu tipte 2000 saatlik uçuşu (toplamda 5000 saat) Yardımcı Pilot (First Officer) kullanmakta… Gözetmen pozisyonundaki Kaptan Pilotun toplamda 15000 saat, bu tipte 5000 saatlik uçuşu mevcut… Her iki pilotun da CATII / CATIII operasyon sertifikası mevcut…Üçüncü kişi olarak, 15000 saatlik uçuş tecrübesi olan ve uçakta Komutan Pilot (pilot in command ) olarak görevli, bir öğretmen pilot da mevcut… (Fazlasıyla tecrübeli bir uçuş ekibi…!)
Mevcut kurallara göre, “iniş için karar yüksekliği”ne (decision height) gelindiğinde kumandayı Kaptan Pilotun devralması, Yardımcı Pilotun da “gözetici” (pilot monitoring) rolünü üslenmesi gerekmekte…
Ekip, inişte uçağın limitlerin yukarısında kaldığının farkında… GPWS’den “alçalma hızı yüksek” (sink rate) ikazı da alınmakta… Ancak, uçağın yüksek hızlı alçalması da devam etmekte…!
Uçak ilk olarak, pistin ön-ilerisindeki “yaklaşma” ışığı” direğine çarpıyor… Uçak yerden bir metre kadar yukarıdayken, yere temastan bir saniye önce, pistbaşının fazlasıyla uzakta olduğunu gören pilot “Oh my God” diyor…!
Kırılan yaklaşma ışıkları
Uçak, 144 KCAS hız ve 6 derece burun yukarı pozisyonda, toprak araziye, iniş takımlarıyla temas ediyor…Takiben zıplayan uçak, iki defa daha sıçradıktan sonra, yere dördüncü temasında piste ulaşıyor… Yine de Pilot, uçağı park yerine götürmeyi başarıyor…!
Bu arada, taksi esnasında, Pilotla Kule arasındaki konuşma dikkate değer…:
Pilot, Kuleye şöyle diyor…: “Piste yaklaşma ışıklarını kırdık galiba… Başka şeyler de oldu…”
Bu arada söze “Öğretmen” (Instructor Pilot) giriyor… ve, Kaptan Pilota “bekle, bekle, bekle” (yani, “kapa çeneni”) ikazı yapıyor…!
Hava da yeterince sisli olduğu için, Kuledekiler neyin olup bittiğini henüz anlayamıyor…
Rapora göre, sisli havada görüş gereken minimum mesafenin altında… Ancak, pilotlar başka daha uygun bir meydana yönelmeyi düşünmemiş / tercih etmemiş… Kaptan Pilotun bu kararında, ilave yakıt harcama kaygısı etkili olmuş görünüyor… Ancak, yine bu rapora göre, uçağın yedek meydana uçuşu için depolarında yeterli yakıt mevcut…!
Yapılan incelemede, piste süzülüş hattının fazla yukarısında yaklaşan uçağın, yere ilk temastan 17 saniye önce, süzülüş hattını kestiği, daha sonra da bu hattın aşağısına indiği belirlenmiş… Tabi, yüksek alçalma hızı sebebiyle…!
Diğer detaylar raporda mevcut… Meraklısı İnternettten erişip, okuyabilir…
Raporda net olarak vurgulanan bir husus, bu kadar tecrübeli bir ekibin kokpit içi iletişimi ( CRM-Crew Resource Management) yeterince yapmaması…
Bu sıkıntı, uçağın pist üzerinde durdurulmasından sonra da devam etmiş…!
Yararlanılan Kaynaklar:
http://avherald.com/h?article=4b2a7cd7&opt=2816
http://mib.gov.pl/files/0/1797511/466ang.pdf
One thought on ““Air Europa” Boeing 737 kazası neden meydana gelmişti…? (Why “Air Europa” Boeing 737 (Flight UX-911) had occured…?)) kazası neden meydana gelmişti…? ( Why Air Europa accident had occured…?)”
Yorumlar kapalı.