Uyduların yörüngeleri
(Kaynak: Cargegiescience.edu)
Basında, 16 Temmuz 2018’de yayımlanan haberlere göre, astronomlar, Jüpiterin oniki yeni uydulsunu keşfetti. Bu yeni keşifle birlikte Jüpiterin uydularının sayısı yetmişdokuza ulaştı.
Bu keşifler, Carnegie Üniversitesinden Scott S. Sheppard başkanlığındaki ekip tarafından 2017’de “9. Gezegen” araştırmaları kapsamında, Güneş sisteminin uzak bölgelerinde gerçekleştirilen gözlemler esnasında gerçekleştirildi.
Bu ekip, 2014’te, Güneş sisteminin en uzaktaki cismini belirlemişti.
Keşfedilen uyduların dokuzu Jüpiterin yörüngesini ters (retrograde) yönde dolanan uydu grubu içinde yer almakta. Astronomlar bu küçük uyduların geçmişte büyük bir uydunun çarpışma sonucu parçalanmayla ortaya çıktığını düşünüyor. Keşfedilen bu yeni grubun Jüpiterin yörüngesini iki yıl süren bir periyodda dolandığı hesaplandı.
Yeni uydu Valetudo’nun Magellan teleskobuyla görüntüsü.
Keşfedilenlerden ikisi ise Jüpitere yakından dolanan iç gruba ait. Bunlar Jüpiteri eksenel dönme yönünde dolanıyor. Bunlar da geçmişte parçalandığı düşünülen bir büyük uydunun parçaları. Bunların yörüngede dolanma periyodunun ise bir yıldan daha kısa sürdüğü hesaplandı.
Keşfedilen yeni uyduların boyları1-3 kilometre kadar. Bu uyduların keşfi “Cerro Tololo Inter-American- Şili”deki 4-metre çaplı Blanco teleskobuyla gerçekleştirildi. Bu keşifler birçok başka teleskoplar kullanılarak da doğrulandı.
Jüpiter, Güneş sisteminin en büyük gezegeni olması sebebiyle en fazla uyduya sahip gök cismi. Doğal olarak, Satürn onu izlemekte. Gözlem ekipmanı kabiliyet artışına bağlı olarak, gelecekte, pek çok yeni uydunun keşfedilmesi mümkün. Jüpiter, yakınından geçen bazı kuyruklu yıldızı da yakalayabilmekte ve onları değişik süreler için kendi uydusu yapabilmekte !
Yararlanılan Kaynaklar: