Ay’da su-buzu bulunan kutup bölgeleri; güney solda, kuzey sağda (mavi bölgeler).
(Kaynak: NASA/Soace.com)
Bilim insanları Ay’ın ‘suyunu çıkardı’…!
‘Ayda su bulunduğu’…konusu, biraz, ‘temcit pilavı’na döndü… Yine de, her yeni haberde yeni bir şeyler bulunabilir. Bu sitede sık sık konu etmemiz bundan.
Leonard David’in space.com’da, 23 Ağustos 2018’de yayımlanan haberinde, Ay’da su arama çalışmalarının son durumu özetlenmiş. Son bilgiler Hindistan’ın Chandrayaan-1 Ay yörünge uydusunun 2008-2009 döneminde topladığı verinin analizinden (üzerindeki Moon Mineralogy Mapper ekipmanından) sağlanmış.
Su buzu, Ay gibi, Güneşe nisbeten yakın uydu ve gezegenlerin, Güneş ışığını az alan veya hiç alamayan ve bu sebeple sıcaklığın (-)121 santigrad derece civarında olduğu kutup bölgelerinde mevcut olabilmekte. Su buzunun veya suyun atmosferi mevcut olmayan gök cisimlerinin Güneş ışığını yeterince alabilen bölgelerinde barınma şansı yok. Ayın ekvator bölgesinde gündüz sıcaklığı 126 santigrad dereceye ulaşabilmekte.
Hawaii ve Brown Üniversitesinden araştırmacılar, Ayın daha önce varlığı bilinen kutup bölgesi kraterlerindeki buz kütlelerinin bir haritasını çıkardı. Yeni araştırma sonucu bu.
Aydaki su, astronotların günlük ihtiyaçları için kullanılabilecek, ayrıca, ileride, roket yakıtı olarak da kullanılabileceği ileri sürülmekte. NASA, Aya tekrar astronot göndereceğini henüz duyurdu.
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.space.com/41590-moon-water-ice-discovery-thrills-researchers.html