İkili sistem: 2017 YE5 (temsili)
(Kaynak: NASA/JPL-Caltech Zoom In/syfy.com)
Astronomlar oldukça ilginç bir asteroidi belirledi; 2017 YE5. Bu, Dünyaya yakın (Near Earth Asteroids-NEA) olarak sınıflanan gök cisimlerinden biri. NEA’lar, yörüngelerinin bir noktasında Dünyaya yaklaşmakta.
Bu gök cismini ilginç kılan şey, ikili (binary) bir yapıda olması; birbirinin etrafında dolanan iki cisim !
Asteroidlerin birer uydularının olabildiği bilinmekteydi. Fakat, birbirine yakın boyda, ikili bir asteroid sistemi ilk defa karşılaşılan bir durum. Herbirinin boyu 900 metre kadar. Kısaca, boyları bir kilometreyi aşamadığı için, bunları bundan sonra ‘göktaşı’ olarak adlandıracağız; kişisel bir tercih !
Fransız astronom Claudine Rinner tarafından 2017’de keşfedilen bu ikili, Venüs ile Jüpiter arasında dolanmakta. Bu gök cismi keşfinden sadece aylar sonra, 21 Haziran 2018’de, Dünyaya en yakın konumu olan 6 milyon kilometre uzaktan (Dünya-Ay mesafesinin 16 katı kadar) geçti.
Green Bank, Goldstone, ve Arecibo radyo teleskobuyla gerçekleştirilen gözlemlerde bu gök cisminin tek olmayıp, eşit kütleli bir ‘ikili’ olduğu anlaşıldı. Birbirinin etrafında 24 saatlik bir süreyle dolanmakta. Güneşin etrafındaki bir dolanışını ise 4.75 yılda tamamlamakta.
Bu cisimlerin yüzeyinin kömür kadar kara olduğu belirlendi…. diyor Phil Plait; syfy.com’daki ‘Bad Astronomer’ köşesinde…
2017 YE5’in Arecibo radyoteleskobu radar görüntüsü
(Kaynak: Arecibo/GBO/NSF/NASA/JPL-Caltech/stfy.com)
Yörüngesi
NASA/JPL-Caltech/syfy.com
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.syfy.com/syfywire/2017-ye5-a-rare-binary-asteroid-caught-on-radar
One thought on “İkili-asteroidler… (Binary asteroids…)”
Yorumlar kapalı.