2015 TG387
(Kaynak: Credit: Scott Sheppard/syfy.com)
Astronomlar, Plütonun çok çok ötesinde yeni bir gök cismi keşfetti.
Phil Plait’in syfy.com’da 2 Ekim 2018’de yayımlanan haberine göre, bu gök cismi Güneşin etrafındaki bir dolanışını 40 000 yılda tamamlamakta.
2015 TG387 olarak kataloklanan bu gök cismi, gerçekte, 2015 yılında belirlendi. Ancak, yörüngesinin hesaplanabilmesi için kapsamlı bir gözlem yapılması gerekti.
Bu gök cismi belirlendiğinde Dünya-Güneş mesafesinin seksen katı (Neptünün uzaklığının ikibuçuk katı) uzaklıktaydı. Bu gök cisminin uzaklığı ve parlaklığı dikkate alındığında, çapının 300 kilometre (Ayın çapının onda biri) kadar olabileceği hesaplanmakta. Yüzeyi de oldukça koyu bir renkte.
Astronomlar, 2015 TG387’nin Oort Bulutu’na ait bir gök cismi olduğunu söylemekte. Kuiper Kuşağının dışında yer alan bu cisimler Güneş Sistemi düzlemiyle farklı açılar yapan !dağıtılmış’ (scattered) yörüngelerde dolanmakta.
Goblin adı verilen, 2015 TG387, Sedna ve 2012 VP113’den çok daha uzaklara gitmekte.
Neptün-ötesinde saçılmış yörüngeler.
(Kaynak: Credit: Roberto Molar Candanosa, Scott Sheppard/Carnegie Institution for Science/syfy.com)
Astronomlar, 2014’te, Kuiper Kuşağının ötesinde dolanan, Dünyadan-büyük bir gezegenin var olabileceğini ileri sürmüştü. Bu dağınık yörüngelerde dolanan gök cisimlerinin henüz keşfedilmemiş bu gök cisminin gravitasyon etkisi altında olduğu ileri sürüldü. Bu olası gezegenin dolandığı yörünge için hesaplamalar da yapıldı.
2015 TG387’nin yörüngesi.
(Kaynak: Caltech/Robert Hurt (IPAC) Zoom In/syfy.com)
Kısaca, 9. Gezegen (Planet X) araştırılırken, çok daha küçük boydaki başka gök cisimleri keşfedilmeye devam edecek görünüyor.
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.syfy.com/syfywire/a-newly-discovered-extremely-distant-icy-world-points-to-planet-9
(Bugünün seçimi)
One thought on “Gezegen 9’a doğru bir adım daha…! (One small step to Planet 9…!)”
Yorumlar kapalı.