Uçuş Veri Kaydedici incelemesi.
İran Kaza İnceleme Otoritesinin ‘Ön Raporu’, sonunda ve- bir şekilde-kamuoyuna sunulabildi. Bu vesileyle, ‘airporthaber.com’a teşekkür ederiz.
Biz bu kazanın takibini, burada birkaç ilave hususu daha belirterek, bırakacağız; bu sitede yeterince konu ettik ! Şüphesiz, diğer ‘milli’ kaza inceleme sonuçlarını beklemeyi ısrarla sürdüreceğiz.
- İran’lı Yetkililerin raporunda, uçuş ekibinin (yüksek görünen uçuş hızını azaltmak için) motor devrini (gücünü) azaltmaları sebebiyle, hız kaybeden uçağın, stola sokulduğunu söylüyor (Uçuş aerodinamiğinin doğal sonucu) !
- Yine bu raporda, pilotların, meydana gelen acil durumda nasıl hareket edeceklerini bilemedikleri (doğru hareket tarzını gösteremedikleri) vurgulanmış. (Bu noktada, uçağı Kaptan Pilotun kullandığını ve Yardımcı Pilotun, mecbur kalarak yaptığı ikazı dikkate almadığı anlaşılıyor. En azında, bu ikaza yol açan ‘kullanım / reaksiyon hataları yapmaktaymış !)
- Uçağın stola girmesinin ardından her iki motor da durmuş ! Uçakta elektrik üretimi de durunca, Uçuş Veri Kaydedicisi, uçağın yere çarpmasından bir süre önce, veri kaydını durdurmuş. (Motorlar durunca, haliyle, kazanın önlenme şansı, kalan uçuş yüksekliği sebebiyle, kalmamış !)
- Uçağın hızı stol hızına yaklaştığı (düştüğü) halde, kokpitte ‘Aşırı Hız’ ikazının (overspeed clacker activation) alınmasının ikaz sistemi arızasından kaynaklandığı söylenmiş.
- Pilotun ‘aşırı hız’ ikazını dikkate alırken, stol ikazlarını (ve belirtilerini), dikkate almaması, hatalı kumandalarının esas sebebini oluşturmuş. (Yardımcı Pilot uçağın stola girdiğinin farkındaydı !)
- …
Meydana gelen bu kaza, pilot eğitimlerinde bir ders olarak okutulmayı fazlasıyla hakeden bir kaza. Umarız, gerektiği gibi istifade edilir ve gelecekte kaza önlemelerine katkıda bulunması sağlanır. Bu noktada, İran Yetkililerinin, biraz gecikmeli de olsa, kaliteli bir inceleme gerçekleştirdiklerini ve kaliteli bir ön-rapor hazırlamış olduklarını söylemek gerek ! Yine de, kayıp Kaptan Pilot için yapılan araştırmaların, işbirliği, mevcut imkanları yeterince kullanma ve zamanlama açısından uygun ve yeterli olup olmadığının ayrı bir soruşturma konusu yapılması gerektiğini düşünmekteyiz !
Bir defa daha vurgulayalım: Kaza / Olay inceleme bilgilerinin saklanmasının kimseye bir yararı olmaz. Aksine, paylaşılması, konunun tartışılarak, alınacak tedbirlerin hızlandırılmasına katkısı olacaktır.
Unutmayalım; havacılıkla-bir şekilde- ilişkili olunduğu sürece, kazanın kimlerin başına geleceği hiç belli olmaz !
(Günün seçimi)
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.