BepiColombo (temsili)
Spacedaily.com’da 20 Ekim 2018’de yayımlanan bir haberde, BepiColombo’nun Merkür yolculuğuna başladığı duyuruldu. BepiColombo, Avrupa Uzay Ajansının (ESA) ve Japonya Uzay Ajansı’nın (JAXA) ortak projesi. Araç, ESA’nın fırlatma rampasının yer aldığı Kourou adasından, Ariane 5 roketiyle yola çıkarıldı.
Aracın adı olan ‘BepiColombo’, 1974’te gerçekleştirilen Mariner 10 Merkür yolculuğunda, gravitasyon-destekli manevrayı ilk olarak uygulayan, İtalyan bilim insanı ve mühendis Giuseppe ‘Bepi’ Colombo’dan (1920-1984) gelmekte.
New Norcia’daki yer-izleme istasyonuna ulaşan sinyallerden, fırlatmanın başarılı olduğu, ESA’nın Darmstadt’taki (Almanya) izleme merkezi tarafından, teyid edildi.
BepiColombo, ESA’nın Merküre gönderdiği ilk araç.
Merkür, Dünyaya nisbeten yakın olmasına rağmen, Güneşin bölgedeki kuvvetli gravitasyon etkisi ve (-180 / +450 santigrad derece; mutfaktaki fırının iki katı) ) yüksek sıcaklık ortamı sebebiyle, gezegen araştırmalarında öncelik verilememiş bir gezegen.
BepiColombo, gerçekte, iki uzay aracı. Bu araçlardan biri olan ESA’nın Yörünge Aracı (ESA’nın Mercury Planetary Orbiter-MPO) Merkürü incelerken, ikincisi olan (Mercury Magnetospheric Orbiter-MMO) Merkürün içinde bulunduğu dinamik ortamı araştıracak. Bu iki aracı, ESA tarafından inşa edilen Merkür Transfer Modülü (MTM) taşımakta. Aracın itiş gücü elektrikli, iyon motorlu- itki sistemiyle sağlanırken, Merkür yolculuğunda, Dünyanın, Venüsün ve Merkürün yakınından geçilerek gravitasyon-destekli uçuşlar da, gerekli desteği sağlayacak. Araç-grubu Dünyanın yakınından bir defa, Venüsün yakınından iki defa ve Merkürün yakınından altı defa geçerek yavaşlatılacak. Araçların, Merkürün yörüngesine 2025’te sokulması beklenmekte.
BepiColombo’nun izleyeceği rota.
Araç Merkürün yakınından geçerken de araştırmalar yapacak. Araçların Güneşin yüksek sıcaklığı altında görev yapabilmesi için, Güneş panelleri belirli bir açıyla tutulurken ve araç eksen etrafında döndürülerek ısı dağıtımı sağlanırken, soğutma için radyatörler de kullanıldı.
Aracın Merküre ulaşmasından birkaç ay önce, MTM taşıyıcı aracı diğer iki araçtan ayrılarak uzaklaştırılacak. İki araç, birbiriyle irtibatlı kalarak yolculuğunun son bölümüne devam edecek. Araçlar daha sonra, Merkürün kutuplarından dolanan bir yörüngete yerleştirilecek. Daha sonra, MPO ikinci araçtan ayrılarak, daha alçak bir yörüngeye yerleşecek.
Araçlar daha sonra, Merkürün yüzey yapısını, jeolojik özelliklerini, kutup kraterlerindeki su buzunu ve gezegenin Güneş rüzgarlarıyla etkileşimini araştıracak.
Yararlanılan Kaynaklar:
http://www.spacedaily.com/reports/Bepicolombo_blasts_off_to_investigate_Mercurys_mysteries_999.html
(Günün seçimi)
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.