Cessna 150M, TC-KIM
(Ek bilgi:
1 Kasım 2018
http://www.kokpit.aero/tc-kim-kaza-analizi-oben-ogultarhan
31 Ekim 2018
https://www.haberturk.com/antalya-haberleri/64373170-ucak-dustugunde-yardimci-pilot-yasiyormus
Görgü şahidinin ifadesinden:
‘…Kazanın yaşandığı saat 15.30 sıralarında antrenmana çıkmak üzere olduklarını belirten kaleci antrenörü Mehmet Toman: “Antrenmana başlamak üzereydik. Uçak birkaç seferdir uçuyordu burada. Sonra bir iniş yaptı. 5-10 dakika sonra tekrar kalktı ve denizin üstüne doğru gitti. Dönüşte de kafa üstü dönerek inmeye başladı… Tam dik değil de hafif yan kafa üstü düştü…Uçağın düştüğü alanla spor tesisleri arasındaki mesafenin 800 metre civarında olduğunu belirten Toman, uçak düştükten sonra patlama olmadığını, direkt düştüğünü, jandarmayla vardıktan sonra herhangi bir yangın ibaresi de olmadığını söyledi…’
Şiddetli bir yere-çarpma, ancak, yangın yok. Neden acaba…?)
………………………………………………….
Dün, bir sivil eğitim uçağımız (Cessna 150M) Manavgat ilçesi Ulualan mevkiinde (Antalya) düştü. Meydana gelen bu kazada uçuş ekibi hayatını kaybetti ! Yakınlarına, sevenlerine başsağlığı dileriz.
Basında yer alan bilgilere göre, kazaya uğrayan TC-KIM tescil numaralı uçak, tescil numarası havacılık camiasında bilinen bir uçak. Geçen Ağustos’ta, yolda giden bir otomobilin *’çatısına basarak’ adını duyurmuştu ! Daha önce araziye mecburi inişleri de oldu. (*’Çatısına basmak’ ne demek; beyan sahibine sorulmalı !)
Bu kaza neden meydana geldi ?
Çorlu kazası
Şüphesiz, bunu bilme imkanımız-bu aşamada- yok. Ne zaman bilgimiz olur ? Belki 2+ yıl sonra, belki de hiçbir zaman !
Basında yer alan fotoğraflara bakıldığında, bu kazanın kontrollu bir iniş esnasında meydana gelmiş olabileceğinden-biraz-farklı bir görüntü var. Uçak, hatırı sayılır bir ileri hızla ve muhtemelen büyükçe bir açıyla, ‘burun üstü’ yere çarpmış !
Bu noktada, 2016 Ağustosunda Çorlu yakınında düşen başka bir eğitim uçağını hatırladık. Daha doğrusu, bu kaza zaten hatırımızdaydı ! Uçuş ekibinin hayatını kaybettiği, kolay unutulacak bir kaza değil.
Bu (önceki) kazanın üzerinden iki yılı aşan bir süre geçti. Kaza incelemesi sonuçlandı mı, raporu yayımlandı mı… bilgimiz yok !
Zihnimize takılan soru: Bu (önceki) kaza inceleme bulguları bu son kazanın önlenmesini sağlayabilir miydi ?
Bu konuları bu sitede birçok defa vurguladık ! Ancak, geçen sürede, olumlu yönde bir gelişmenin olduğu hususunda, basına da yansıyan, bir gelişmeden haberdar değiliz.
Sadece, Internetteki havacılık gazetelerinde sayısı iki-kadar az sayıdaki yazar benzer hususları ve kazalarla ilgili bilgi paylaşımının önemini vurgulamakta !
*
Bu yazıdan ‘uçağın zaten şaibeli olduğu’ mesajının alınmaması için bir hususu belirtelim. Her makinada da olduğu gibi, uçak arızalarının arkasında da mutlaka insan vardır. Uçaklar ‘çatıya basmaz…bastırılır’ ! Bir uçak ‘uçabilirlik yeteneğini’ kaybetti ise, onu uçuştan almanın bir adabı da mevcuttur ! Kaldı ki, uçak arızalarının tedavi yöntemleri bellidir ve uygulanmaları mümkündür. Uçaklar-kendi kendine-hastalanmaz ! Ama, ortam insanları hasta eder ! (Bu noktada söz ‘Havacılık Tıbbı Hekimlerine’ düşmekte !)
Meydana gelen bu kazanın gerçek sebeplerinin ortaya çıkarılmasını isteyenler, dikkatini, enerjisini ve mesaisini Ağustos 2016’da meydana gelen kazadan başlayarak, vermeli !
Bu son kaza ‘*geliyorum’ demiş olabilir mi ?
(*Bu kaza üzerine bu vurgu Internet Basınımızda da yapıldı.)
Konu hakkında ilave bilgi alınabilecek diğer kaynaklar:
http://www.airkule.com/haber/ANTALYA-DA-EGITIM-UCAGI-DUSTU/31765
http://www.airporthaber.com/havacilik-haberleri/airporthaber-tckim-hakkinda-uyarmisti.html
http://www.kokpit.aero/ilaclama-ucagi
http://t24.com.tr/haber/antalyada-egitim-ucagi-dustu-2-olu,736105
One thought on “Bir uçak kazası ve düşündürdükleri…! ( Thoughts on an aviation accident …!)”
Yorumlar kapalı.