46P/Wirtanen
50 mm teleskopla ve 120 saniye poz süresiyle)
(Kaynak: NASA /space.com)
Uzun zamandan beri, gökyüzünde, kuyruklu yıldız görememekteyiz. Son net ve zevkli gözlem 1997 kışında yapılmıştı.
Elizabeth Howel’in space.com’da, 15 Aralık 2018’de yayımlanan yazısına göre, kuyruklu yıldız Wirtanen, bu Pazar akşamı, Dünyaya en yakın konumdan geçecek. Öncelikle belirtelim, Dünya yakınından bu geçiş bir anda olmayacak, günler sürecek. Diğer taraftan, bu gök cismini, hava durumu açısından şanslı ve gözü keskin (gözlem ortamı uygun) olanlar gözleyebilecek. Çıplak gözle net götemeyenlerden fotoğraf çekmeyi deneyenlerin de, bu kuyruklu yıldızı yakalama şansı olabilir.
Wirtanen, alışıldık bir görüntüde olmayacak. Bugüne kadar çekilen fotoğraflarından, sisli bir ışık noktası olarak göründüğü anlaşılmakta.
46P/Wirtanen, periyodik bir kuyruklu yıldız. Periyodu 5.4 yıl. Jüpiter-ailesi kuyruklu yıldızlardan biri. Kısaca, belirli bir periyodu izleyerek, Dünyanın (ve haliyle Güneşin) yakınından geçmekte. Hubble Uzay Teleskobuyla, 1996’da gerçekleştirilen gözlemlerde çekirdeğinin 1.1 kilometre boyda olduğu belirlendi. Çekirdeğindeki su ve metan buzu onun yeşilimsi parlamasını sağlamakta.
Adının başındaki ‘P’ harfi periyodik tipte olduğunu, 46 sayısı ise, bu tipte belirlenen 46. kuyruklu yıldız olduğunu ifade etmekte.
Wirtanen, birkaç gün süreyle, Orion Takımyıldızı yakınında olacak. Bugünkü geçişi, son yirmi yıldaki en yakın (yine de, Dünya-Ay mesafesinin 30 katı kadar) geçişi olacak.
Wirtanen, astronom Charles Wirtanen’in 1948’de, üçüncü keşfi.
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.space.com/42751-see-comet-46p-wirtanen-earth-flyby-december-2018.html
(Bugünün seçimi)