Cheng’e 4’ün Ay gezgini
Chang’e 4’ten ilk Ay yüzeyi fotoğrafı.
(Kaynak: CNSA/theguardian.com)
Evet; 2019 uzaydan güzel haberlerle başladı… Önce NASA’nın New Horizons-Kartopu başarısından sonra, Çin’in aracı Chang’e 4 de Ay yüzeyine başarıyla indirildi.
Bu sitede daha önce de belirttiğimiz gibi, araç Ay’ın ‘karanlık yüzüne’ değil, uzak yüzüne indirildi. Gerçekte, Ay’ın ‘karanlık yüzü’ diye adlandırılabilecek, sürekli karanlıkta olan, bir yüzü yok. (Bu durumun artık anlaşılması ve kabullenilmesi gerekli !)
Kate Lyons’un, theguardian.com’da 3 Ocak 2019’da yayımlanan haberine göre, CNSA’nın ( China National Space Administration ) aracı Chang’e 4, Ay’ın uzak yüzünde, Güney kutbu bölgesindeki eski krater alanı olan Aitken’e , 3 Ocak saat 5:26’da, başarılı bir iniş gerçekleştirdi.
Chang’e 4’ün iniş alanı: Aitken
Bu aracın ana görevi iniş bölgesinde arazi ve mineral araştırmaları gerçekleştirmek.
Gezegenbilimciler, Aitken bölgesinin, Ay’ın çok erken döneminde gerçekleşen bir büyük göktaşı çarpması sonunda oluştuğunu düşünmekte. Bu bölgede, yüzeye saçılan mineralin Ay’ın iç yapısı ve oluşum süreci hakkında veri sağlaması beklenmekte.
Chang’e 4, inişten önce, Ay’ın yüzeyine 15 kilometre kadar yaklaşan bir yörüngeye yerleştirilmişti. Analistler, Çinin bu başarısının onu, ABS ve Rusya’dan sonra, uzay araştırmalarında üçüncü ülke konumuna getirdiğini söylüyor.
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.theguardian.com/science/2019/jan/03/china-probe-change-4-land-far-side-moon-basin-crater
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.