Ultimate Thule (28,000 km uzaktan)
(Kaynak: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/space.com)
Haber, uzay araştırmaları açısından, sık karşılaşılmayan bir durum yarattığından, tekrar konu ediyoruz.
NASA’nın New Horizons aracı, Plütondan sonraki hedef olarak belirlenen Kuiper Bölgesi Objesi (KBO) Ultimate Thule’ye ulaştı. Bu gök cisminin ilk net görüntüleri , 2 Ocak 2019, saat 22:00’dan itibaren, uzay meraklılarına gösterildi.
İtiraf etmeliyiz, bu gök cisminin ‘lobut’ görünümlü siluetinden, daha önce görüntülenen bazı gök cisimleri (kuyruklu yıldız, 67P/C-G, mesela.) gibi, iki lob’dan (lobut; bowling pin) oluşmuş olması da bir olasılıktı. Ancak, ‘birbirine temas etmiş-ikili’ (contact binary) olması gerçekten ilginçti. Bu iki kütlenin, küçük olmalarına rağmen, küresel bir yapıda olmaları ayrıca ilginç.
UT’nin düşük hızlı apışma süreci
(Kaynak: NASA/space.com)
Mike Wall, space.com’da, 2 Ocak 2019’da yayımlanan haberinde, ‘kardan adam’ olarak da adlandırılan bu gök cisminin kırmızımsı-kahverengi görünmesinin olağan olduğunu söyledi. Bu renk, daha önce, Plütonun yol arkadaşı Charonda da, bölgesel olarak gözlenmişti. Araştırmacılar, uzay radyasyonunun sentezlediği madde olan ‘tholin’in bu görünümün kaynağı olduğunu ileri sürdü. (Bu renkle, KBO bölgesinde yaygın şekilde karşılaşıldığını söylemek yanlış olmaz.)
Güneşten 6.4 milyar kilometre uzakta olan Ultimate ve Thule (kütleleri) daha önce ayrı-bağımsız kütleler iken, şiddetli olmayan bir temas sonunda birbirine yapışmış. Gezegenbilimciler, KBO cisimlerinin, Güneş sisteminin oluşum sürecinden günümüze büyük ölçüde değişmeden ulaşmış, en ilkel ve orijinal cisimleri olduğunu düşünüyor. Bu sebeple, araştırılmaları büyük önem taşımakta.
New Horizons bu gök cisminin 3500 kilometre kadar yakınından geçti. Yakında, çok daha net ve ayrıntılı fotoğraflar gelecek.
Bekleyip, göreceğiz !
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.space.com/42878-ultima-thule-new-horizons-first-color-photo.html