(Kaynak: Ko Arimatsu/space.com)
Mike Wall’ın space.com’da 29 Ocak 2019’da yayımlanan haberine göre, astronomlar, Neptünün yörüngesinin ötesinde yer alan, Kuiper Kuşağı Bölgesinde, 1.3 kilometre boyunda, yeni bir gök cismi belirledi.
Bu yeni araştırmada göre, Güneş Sisteminin dış bölgesinin, gezegen oluşumu sürecinden arta kalmış, dağ-büyüklüğünde uzay kayalarıyla dolu olduğu ileri sürüldü.
Neptünün Yörüngesinin ötesinde yer alan ve Kuiper Kuşağı Objeleri olarak adlandırılan, buzlu gök cisimleri, ortalama 300- 1000 kilometre boyda olarak belirlenmekteydi. Belirlenen bu yeni gök cismi ‘gezegen oluşum yolunda döşenen taşlardan biri’ anlamına gelmekte. Son dönemde belirlenen ve incelenen Ultima Thule 32 km boydaydı.
Bu yeni keşfe göre, bu orta-boy KBO cisimleri, uzayın her bir derecelik-karesinde 60 000 kadar olacak şekilde, yeterince bolca bulunmakta. (Bir parmak ucu uzayda 10 derecelik bir sahayı kapsamakta.)
Araştırmacılara göre, başlangıçta çok daha küçük boyda olan uzay taşları ve tozu, bölgesel olarak birleşerek, boyu kilometre-boyunda kütlelere dönüştü. Bu güne kadar incelenen asteroidlerin ve göktaşlarının birçoğu bu görünümde. Bunların bir kısmı gezegen veya cüce gezegen oluşumuna katılırken, binlercesi ise bu ortamı bulamayarak uzayın derinliklerine savruldu; Kuiper Kuşağının saçılmış diskini oluşturdu.
Ancak, bu gök cisimlerinin çok uzakta ve çok küçük olmaları sebebiyle, en güçlü teleskoplarla bile belirlenmeleri mümkün olamamaktaydı.
Japonya’nın Ulusal Astronomi Gözlemevinden (National Astronomical Observatory) Ko Arimatsu, farklı bir yöntem izleyerek, bu keşfi gerçekleştirdi. 2000 yıldızı 60 saat süresince izleyen astronomlar, bu yıldızlardaki olası tutulmaları (ışıma engellenmesi; occultation) gözlediler. İşin ilginç tarafı, araştırmacıların gözlemlerini küçük iki teleskopla, ‘Organized Autotelescopes for Serendipitous Event Survey-OASES), gerçekleştirmiş olması.
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.space.com/43154-kuiper-belt-planet-formation-missing-link.html?utm_source=notification
(Günün seçimi: 10 Şubat 2019)