VSS Unity (ortadaki)
Meghan Bartels’in space.com’daki haberine göre, Virgin galactic firması, uzaya turist taşımak çin gelştirmekte olduğu uzay-taksisi SpaceShipTwo’nun (VSS Unity) yolculu-uçuş testini 22 Şubat 2019’da gerçekleştirdi.
Bu uçuşta, yolcu olarak, firmanın bir çalışanı bu yolculuğa katıldı. Bu uçuşta araç 89.9 kilometre yükseliğe ulaştı.
Majove Hava ve Uzay Üssünden (Mojave Air and Space Port, Kaliforniya, ABD) gerçekleştrilen bu uçuş için VSS Unity, taşıyıcı uçak WhiteKnightTwo ile,roket motorunu ateşleyeceği yüksekliğe taşındı. B çuşta, araç Mak 3.0 hıza ulaştı.
VSS Unity
(Kayak: Virgin Galactic)
Uçakta taşınan yolcu, astronot eğitmeni, Beth Moses, bu uçuşta, daha sonraki uçuşlarda taşınacak turistlerin VSS Unity içindeki hareket kolaylıkları sahasında incelemeler ve denemeler gerçekleştirdi.
VSS Unity, son iki test uçuşunda 80 kilometre yüksekliği iki defa aşmış oldu. Firma, ulaşılan bu yüksekliği ‘uzaya erişildi’ olarak duyurdu !
Bu konu, NASA’nın 2013’te, Voyager 1 aracının ‘Güneş Sisteminin Sınırını Aştığı’ iddiası gibi, biraz tartışmaya açık bir konu.
Bazı, daha güvenilir kaynaklar, 100 kilometre yükseklik sınırını (Karman Line) uzayın başlangıcı olarak kabul etmekte !
Geçen 60 yıllık uzay uçuşu tecrübesi, Dünya etraında sürdürülebilir bir çember yörüngenin en az 120 kilometre, eliptik yörüngenin ise, (en yakın notası) en az 80 kilometre yukarıdan dolanması gerektiğini göstermekte.
Neticede, diğer ulaştırma sektörlerinde de olduğu gibi, uzaya turist taşımaya aday firma sayısı birden azla olduğu sürece (ki, bugün öyle) ‘uzayın başlangıç sınırı’ bir rekabet konusu olacaktır.
Bu gibi tartışmaları önlemenin en kestirme yolu, ‘uzayın sınırı’ için, bilim camiasının kabul edeceği bir tanımın yapılması.
NASA, (muhtemelen) istemeyerek de olsa, Güneş Sisteminin Sınırının, Voyager araçlarının erişebildiği sahadan (sınırdan) çok daha uzakta olduğunu, sonunda kabul etmiş görünüyor.
Uzaya ‘ilk turisti götürme mücadelesi, en azından, uzayın başlangıç sınırının tanımlanmasını sağlayabilir !
Bekleyip göreceğiz.
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.space.com/virgin-galactic-powered-flight-february-2019.html
https://www.space.com/39251-on-this-day-in-space.html
https://www.space.com/42733-virgin-galactic-space-claim-relies-on-karman-line.html