Ultima Thule
(Kaynak: NASA/astronomy.com)
Ultima Thule, uzayın patatesi…! (Ultima Thule, space potatoe…!)
New Horizons aracının uzay patatesi Ultima Thule’nin (2014 MU69; UT) yanından geçişinin üzerinden iki ay geçti.
New Horizons projesinin / uçuşunun yöneticisi S. Alan Stern, astronomy.com’da, 22 Şubat 2019’da yayımlanan yazısında bu gök cisminden elde edilen bilgiyi özetledi. Öncelikle belirtelim, UT hakkında bilinenler henüz sınırlı. Aracın mevcut veri gönderme hızıyla, topladığı tüm veriyi Dünyaya göndermesi 2020’ye kadar devam edecek.
Araç UT’ni 6000 kilometre kadar yakınından geçmişti. Fotoğratada göründüğü gibi, iki parçadan oluşan bu yapışık ikiz gök cisminin yüzeyinde çarpma krateri mi yoksa, çöküntü krateri mi olduğu henüz anlaşılamayan büyük oyuklar mevcut. (Şühesiz, bazı küçük oyukların çarpma krateri olduğu belli.)
Bir Kuiper Kuşağı Objesi (KBO) olan UT, Güneş Ssisteminin ilk oluşum döneminden günümüze kadar , orijinal durumunu korumuş bir gök cismi olduğu düşünüldüğünden, gezegenbilimciler taraından önemli olarak kabul edilmekte.
Bir yapışık ikiz )contact binary) olan UT’nin başlangıçta küresel cisimlerden oluştuğu izlenimi edinilmişti. Ancak, aracın bu gök cisminin arkasına geçişinden sonra alınan görüntülerden, yapışık kardeşlerin birer küreden ziyade ‘somun ekmek’ görünümünde olduğu anlaşıldı.
Ultima’nın çapı 19.47 km iken Thule’ninki ise 14.16 km kadar. Bu gök cismi ekseni etrafında 15.9 saatte dönmekte. Yüzeyinin Güneş ışığını yansıtma oranı ise %6-14 kadar ve bölgesel olarak değişiklik göstermekte.
Yararlanılan Kaynaklar: