TESS, Dünya-büyüklüğündeki ilk gezegenini keşfetti…! (TESS discovers its first Eath-sized planet…!)
TESS (Temsili)
TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), Dünya-büyüklüğündeki öte-gezegenleri keşfetmek için, NASA’nın 18 Nisan 2018’de uzaya gönderdiği bir gözlem aracı.
İki yıl süreli bir araştırma görevi için fırlatılan bu araç bugüne kadar Neptünden daha küçük 10 öte-gezegeni belirledi. Bu keşifleri içinde, Dünyanın iki katı kadar büyüklükte olan ve yıldız LHS 3844’nin yörüngesinde altı gün süren bir yörüngede dolanan ‘p Men b’yi , Dünyadan biraz daha büyük olan ve yıldızının yörüngesini onbir saatte dolanan kayalık ve sıcak bir gezegeni, yıldız TOI 12’in yörüngesini yaklaşık birer haftalık sürelerle dolanan ve Neptünden biraz daha küçük olan iki gezegeni belirledi.
TESS’in sağladığı veri analiz edilerek belirlenen Dünya büyüklüğündeki öte gezegen HD 21749c, TESS tarafından belirlenmiş en küçük gezegen. Bu gezegenin yörüngesinde dolandığı yıldız HD 21749, 52 ışık yılı uzaklıkta. Bu yıldızın daha önce belirlenen ikinci bir gezegeni, HD 21749b, yörünge periyodu 36 gün olan, Neptünden biraz daha küçük bir gezegen.
Keşfedilen bu Dünya-büyüklüğündeki gezegen kayalık yapıda olmakla birlikte, yıldızına yakın bir yörüngede dolandığından, yüzeyi yaşam için fazla sıcak; 425 santigrad derece kadar.
NASA’nın Kepler aracı 530,000’den fazla yıldızı gözleyerek, birçoğu Dünya-büyüklüğünde olmak üzere 2662 öte gezegeni keşfetmişti. Keşfedilen bu gezegenlerin çok azı yıldızının sıvı su-bulunabilir bölgelerinde dolanmaktaydı.
Yararlanılan Kaynaklar:
http://www.spacedaily.com/reports/TESS_discovers_its_first_Earth_sized_planet_999.html
(Günün seçimi)
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.