Sarhoş Kara Delik…! ( Crazy Black Hole…!)
Kara Delik-yıldız sistemi (Temsili)
(Kaynak: ICRAR, space.com)
Astronomlar dönme ekseni kafa sallayan bir Kara Delik belirledi ! Bu Kara Deliğin-bir şekilde- fışkırdığı madde parçacığı jetleri, ucu sallanan bir bahçe hortumu gibi, uzaya saçılırken savrulmakta (wobbling).
Araştırmacılar, bu durumun, Kara Deliğin etrafındaki uzayzamanı (spacetime) bükmesinden kaynaklandığını düşünmekte.
V404 Cygni olarak adlandırılan bu Kara Delik 8000 ışık yılı uzakta ve yörüngesinde yakından dolanan bir yıldızla ikili-oluşturarak, bu yıldızdan madde hortumlamakta !
Bu keşfi, Miller-Johns ve ekibi, 10 radyo teleskobun birleştirilmesiyle oluşturulmuş VLBA (Very Long Baseline Array) sistemiyle gerçekleştirdi.
https://www.space.com/black-hole-wobbling-jets-warp-spacetime.html
X-37 B yörüngede 600 günü aştı ! (X-37 B orbits Earth more than 600 days.)
X-37 (Temsili)
(Kaynak: United Alliance/ Boeing; space.com)
ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan, yavru uzay mekiği görünümlü bu araç, SpaceX’in Falcon 9 roketiyle, 7 Eylül 2017’de yörüngeye taşınmıştı. OTV-5 olarak da adlandırılan bu araçta elektronik parçaların performans ölçümü gibi bazı teknoloji deneylerinin de gerçekleştirildiği biliniyor.
Yaklaşık 9x5x3 metre boyundaki bu araç Boeing tarafından imal edildi. Roket üzerinde fırlatılan bu araç pistlere bir planör gibi (motor gücü olmadan) inebilmekte. Bu araçlardan OTV-4, 20 Mayıs 2015’te fırlatıldıktan sonra, 718 gün süreyle yörüngede dolanmıştı.
https://www.space.com/75-x-37b-spaceplane.html
Titan’da dev buz oluşumları… (Titan’s miles long ice formations…!)
(Kaynak: © Caitlin Griffith/UA Lunar & Planetary Laboratory; space.com)
Cassini aracının sağladığı veriyi analiz eden araştırmacılar, Satürnün en büyük uydusu Titan’ın yüzeyinde, 6300 kilometre kadar uzanan su buzu akıntılarının varlığını belirledi. Cassini aracı, görevinin tamamlanmasından sonra, Eylül 2017’de Satürnün atmosferine sokularak sonlandırılmıştı.
Titanın nitrojen-yoğun atmosferinden yüzeyini görüntülemek zor.
(Kaynak: NASA-JPL, University of Arizona; space.com)
https://www.space.com/titan-saturn-moon-weird-ice-formation.html
https://www.nature.com/articles/s41550-019-0756-5