Dünyaya yaklaşan göktaşı (temsili)
(Kaynak: thesun.co.uk)
Charlotte Edwards’ın thesun.co.uk’de 6 Haziran 2019’da yayılmlanan haberinde, göktaşı 2006 QV89’un bu Eylül’de Dünyaya, az da olsa, çarpma olasılığının mevcut olduğu duyuruldu ! Bu göktaşının boyu 55 metre kadardı.
Bu haberi duyuran kuruluşlar bunun, ESA (Avrupa Uzay Ajansı) tarafından duyurulmuş yeni bir gelişme gibi sunsalar da, bu yeni bir gelişme değildi.
Bu haberin dayanağı, ESA’nın güncellemekte olduğu ‘Tehlikeli Asteroidler’ listesi.
Kısaca, ESA, bu gök cismini, Dünya için yarattığı çarpma riski açısından dördüncü-tehlikeli cisim olarak sınıflamakta. Bu sıralama aşağıda:
ESA’nın tehlikeli asteroidler listesi
(Kaynak: esa.int)
Satte 50,000+ kilometre kadar bir hızla yol almakta olan bu gök cismi, Dünyaya çarptığında (şüphesiz, bütünlüğünü koruyarak, olduğu gibi çarpması pek olası değil; atmosferde parçalanacaktır), ve kara parçasına denk geldiğinde, hatırı sayılır bir hasara yol açabilir.
Bu gök cisminin Dünyaya çarpma olasılığı ‘yedibinikiyüzdoksandokuzdabir’ (1/7299) olarak hesaplanmış. Bu miktarda bir olasılık sözkonsu olduğunda, çadırda kamp yapma planını iptal etmek gerekmez !
Haberde, bu göktaşının, 2013 Şubatında Rusya’nın Chelyabinsk kasabası gökyüzünde patlayan göktaşının yarı-büyüklüğünde olduğuna da dikkat çekilmiş. Bu göktaşının atmosferde patlamasıyla oluşan sok dalgasının parçaladığı pencere camları 1500 kişinin yaralanmasına sebep olmuştu.
Son hesaplamalara göre, bu gök cismi Dünyanın 8 milyon kilometre kadar uzağından geçecek. Gözle gözlenemeyecek kadar uzaktan…
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.thesun.co.uk/tech/9235663/asteroid-crash-earth-2019-when/
http://neo.ssa.esa.int/risk-page;jsessionid=38c0fcf9b6c490c91fda2ceb8928
(Günün seçimi)