Marsın güneyindeki büyük krater kalıntısı: ‘Hellas Basin’
Mars, Güneş sisteminde, yaşam araştırması açısından, Dünyaya en yakın ve en fazla benzeyen gezegen. Kayalık yapısı, çölü andıran kumlu düzlükleri, kum fırtınaları, bulutlu atmosferi, derin vadileri, buzulları…birçok açıdan, Dünyadakilerin benzeri.
Marsın, Dünyaya hiç de benzemeyen birçok özelliği de mevcut. Çok soğuk geceleri, sıvı suyun-neredeyse-damlasının mevcut olmaması, toprağın neredeyse her yerde donmuş durumda olması, solumaya uygun olmayan atmosferi,…
Mars, adeta, gelişimini tamamlayamamış, yakındaki ilkel bir Dünya ! Bu sebeple, Dünya-dışı yaşam arayışı, öncelikle, Marsta başlatıldı ve sürdürülmekte; yaklaşık 45 yıldan beri.
Marsa, ABD (NASA) birçok araç gönderdi. Bunların bir kısmı yüzeye başarılı inişler gerçekleştirerek, yeterince uzun ‘yaşam araştırmaları’ gerçekleştirildi. Şüphesiz, araştırılan yaşam mikrobik düzeydeki yaşam. Bugüne kadar gerçekleştirilen araştırmaların tamamı hayal kırıklığıyla sonuçlandı; Marsta , fosil düzeyinde de olsa, yaşan izi bulunamadı. Sovyetler / Rusya ve Avrupa Birliği Mars yüzeyine araç indirmeyi henüz başaramadı.
Bilim insanları, uzay aracı gönderecek para desteği bulabildiği sürece, bu yaşam arayışını ısrarla sürdürdü ve sürdürecek görünüyor.
Marsdaily.com’da 27 haziran 2019’da yayımlanan bir haberde, Western University tarafından yönetilen bir araştırmada, Marsta 4.48 milyar yıl önce sonlanan ‘dev göktaşı çarpma olayları’nın (heavy late bombardment), yaşamın başlaması için ilk gerçek şansı yarattığı ileri sürüldü.
‘Nature Geoscience’ dergisinde yayımlanan bu araştırmaya göre, Marsta yaşamın gelişmesi için uygun koşullar 4.2-3.5 milyar yıl önceki dönemde ortaya çıktı. Bu tarih / dönem, yaşamın Dünyada başlamasından 500 milyon yıl öncesine rastlamakta !
Gezegenlerin oluşmasından sonra, büyük kütleli göktaşı çarpmaları da tedricen azaldı. Mars yüzeyine göktaşı çarpmaları, yaşamın barınmasına olanak sağlayacak şekilde, seyrekleşti.
Araştırmacılar, Dünyaya ve Marsa büyük göktaşı çarpmaları döneminin 3.8 milyar yıl önce sona erdiğini düşünüyor.
Dünyaya Marstan ulaşan göktaşları üzerinde gerçekleştirilen mineral incelemeleri sonunda, büyük göktaşı çarpmalarının 3.8 milyar yıldan daha yakında olmayan tarihlerde sonlandığını gösterdi. Takibeden dönemde, Mars yüzeyinde yaşamı sürdürebilecek bir ortam (su, …) mevcuttu.
Su, bu dönemde Dünyada da mevcuttu. Kısaca, Güneş sisteminin biyolojik saati daha önce hesaplanandan önceki bir dönemde başlamış görünmekteydi.
Marsta, 4.2-3.5 milyar yıl önce çarpan büyük göktaşları yüzeyin altında bulunan buzun yüzeye sıvı su halinde çıkarak, yaşamı-başlatacak reaksiyonları başlatmış göründü.
Diğer bir teoriye göre, Marsta başlayan yaşam, sıçrayan göktaşlarıyla, Dünyaya taşındı !
Sahi, siz, Marsın neresindensiniz ?
Yararlanılan Kaynaklar:
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.