Güneş tutulmasında Güneş tacı
(Kaynak: ESA/CESAR; space.com)
2019 yılının ilk ve tek Güneş tutulması 2 Temmuz 2019’da gerçekleşti.
Ülkemizden gözlenemeyen bu olay, Güney Amerika ülkelerinden gözlenebildi. Doris Elin Salazar’ın, space.com’da, 6 Temmuz 2019’da yayımlanan yazısında Güneş tacının (Taçküre; corona) ne olduğu anlatıldı.
Güneş tacı, Düneş atmosferinin dış katmanını oluşturan ve plazma adı verilen bir madde tipi; çok yüksek sıcaklık sebebiyle, elektronların atomları terkettiği, bilinen atom yapısının bozulduğu bir akışkan madde. Bu maddeden kopan elektrik yüklü parçacıklar, Güneşin manyetik alanının da yönlendirmesiyle, uzaya Güneş Rüzgarları olarak saçılır.
Bunlardan Dünyaya ulaşanlar kutup bölgelerinde Kutup Işıklarının oluşmasını sağlarken, Dünya yörüngesindeki uydulara da zarar verebilmekte.
Güneşin güçlü ışığı Güneş tacının görüntülenmesini engeller. Bu sebeple, Güneş tutulmaları Güneş tacı gözlemleri için önemli bir araçtır.
(Kaynak: Blue image: Predictive Science Inc.; Gray image: Williams College/NSF Atmospheric and Geospace Sciences Division/Jay Pasachoff/David Sliski/Alan Sliski/Christian Lockwood/John Inoue/Erin Meadors/Aris Voulgaris/Kevin Reardon)
Araştırmacılar, Güneşin taç küresinin sıcaklığının bir milyon santigrad dereceye kadar ulaşabildiğini ölçtü. Bu çok yüksek sıcaklığın nasıl oluştuğu henüz bilinmiyor. ‘Dalga Isıtması’ (Wave Heating) ve/veya Manyetik Tekrarbirleşme’nin (Magnetic Reconnection) bu aşırı ısınmada rol oynadığı düşünülüyor.
NASA’nın sondası Parker Solar Probe, halen, Güneşin sırlarını araştırmakta.
Yararlanılan Kaynaklar:
(Günün seçimi)
https://www.space.com/total-solar-eclipse-2019-corona-simulation.html