2019 LF6’nın yörüngesi.
(Kaynak: NASA-JPL / Caltech; space.com)
Doris Elin Salazar’ın space.com’da 10 Temmuz 2019’da yayımlanan haberinde, Güneşe Merkürden daha fazla yaklaşan bir asteroidin belirlendiği duyuruldu. Bu gök cisminin elips yörüngesi Dünyanın yörüngesinin içinde yer almakta; Güneşten, Dünyanın mesafesinden daha fazla uzaklaşmamakta. Dolayısıyla, 151 gün olan yörüngede dolanma süresi, bilinen asteroidlerin sürelerinin en kısası olmakta. Bu keşif ZTF (Zwicky Transient Facility) uzay araştırma programı kapsamında gerçekleştirildi.
Boyu bir kilometre kadar olan bu asteroid, Atira asteroidleri olarak bilinen ve Güneşin yörüngesini Dünyadan daha yakın mesafeden dolanan 20 asteroidden biri. Çıplk gözle gözlenemeyecek kadar sönük olan bu gök cisminin, gözlenmesi birhayli zor. Bu gök cismi, Caltech araştırmacılarından Quanzhi Ye tarafından belirlendi. Bu astronom, daha önce, yörünge periyodo 165 gün olan başka bir Atira asteroidi, 2019 AQ3’ü de belirlemişti.
Araştırmacılar, Güneş sisteminin yörünge düzleminden farklı bir düzlemde dolanan bu gök cisimlerinin, daha önce Venüse veya Merküre fazla yaklaşmaları sebebiyle, Güneş sistemi düzleminin dışına savrulmuş olduklarını söylüyor. Bu gök cismi, yörüngesinde dolanırken, Dünyaya 100 milyon kilometreden daha yakına gelmemekte.
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.space.com/new-asteroid-discovery-shortest-known-year.html
https://www.syfy.com/syfywire/2019-lf6-the-asteroid-with-the-shortest-year-known
https://wiki2.org/en/Atira_asteroid