Hayabusa2’nin iniş diyagramı.
(Kaynak: JAXA, space.com)
Meghan Bartel’in space.com’da 11 Temmuz 2019’da yayımlanan haberinde, Japonya’nın aracı Hayabusa2’nin, asteroid Ruyugu’dan asteroid tozu alma teşşebüsünün ikinci ve sonuncusunu gerçekleştirdiği duyuruldu. Yine, Japonya’nın asteroid Itokawa’ya gönderdiği araç Hayabusa (hayabusa 1) benzer bir teşebbüsü sadece bir defa gerçekleştirmiş. Bu teşebbüsü beklendiği kadar başarılı olamamıştı. Bu aracın topladığı asteroid tozu tanecikleri birkaçı geçememişti !
Hayabusa2, bu ikinci teşebbüsünü 10 Temmuz 2019’da gerçekleştirdi.
Hayabusa2, daha önce, asteroidin yüzey altındaki tozun açığa çıkabilmesi ve araç tarafından toplanabilmesi için, bu gök cisminin yüzeyine bakırdan imal edilmiş bir mermi çarptırarak, bir krater açılmasını sağlamıştı. Ancak, gerek asteroidin yüzeyi ve gerekse açılan bu kraterin içinin beklenenden çok daha kayalık bir yapıda olduğu anlaşılmıştı.
Ryugu’nun yüzeyi
Kısaca, toz toplamaya hiç de uygun görünmüyordu ! Araştırmacılar, bu asteroidin bir atmosfere veya manyetik alanının mevcut olmaması sebebiyle, yüzeyindeki maddenin uzayın her türlü etkisine maruz kalarak, zaman içinde yapısal değişikliğe uğradığını düşünüyor. Bu sebeple, büyük ölçüde değişmemiş maddesine ulaşabilmek için, yüzey altındaki maddenin açığa çıkarılması gerekmekte.
İkinci teşebbüste de, asteroidin yüzeyine, toz kaldırmak için, bir metal (tantallum) mermi çarptırıldı.
Hayabusa 2’nin ikinci inişinde etrafa saçılan kaya parçaları.
Hayabusa2’nin, Ryugu’dan aldığı toz parçalarını 2020’de Dünyaya ulaştırması bekleniyor; tabi, herşey yolunda giderse !
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.space.com/japan-hayabusa2-asteroid-sample-complete-july-2019.html