Kaza Hindistan’ın Kolkata Havaalanındaki bir uçak bakım tesisinde, 10 Temmuz 2019’da meydana geldi.
SpiceJet’in Bombardier 400 tipi uçaklarının biri üzerinde çalışan bir genç teknisyen, uçağın ana iniş takımı kapaklarının aniden kapanması sonunda, kapakların arasına sıkışarak hayatını kaybetti. (Bu kazanın gerçekleştiği bakım tesisi başka bir firmaya ait olabilir !)
Fazlasıyla üzücü, bir o kadar da düşündürücü bir olay !
Indiatoday.in’de, 10 Temmuz 2019’da yayımlanan haberden, bu kazanın sabahın çok erken bir saatinde gerçekleştiği anlaşılıyor.
Uçakların, tipine / büyüklüğüne de bağlı olarak, iniş takımı kapakları, belirli koşullar gerçekleştiğinde, iniş takımları açıkken de kapanabilir. Bunu, sistemdeki hidrolik akü basıncı veya başka bir güç sağlayabilir. Bu kapakların (ve veya iniş takımı dikmesinin) kontrolsuz bir şekilde kapanmasını (çökmesini) önlemek için, mekanizmayı bulunduğu pozisyonda kilitlemek için emniyet pimleri (veya başka araçlar) kullanılır. Yerdeki uçakların açık kısımlarından sarkan kırmızı şeritler (remove before flight,…) bu emniyet tedbirinin alındığına bir işarettir.
Bu kaza neden meydana geldi ?
Ölen öldü… Bu kazanın neden meydana geldiğinin anlaşılması, olsa olsa, benzer başka kazaların önlenmesine-küçük bir-katkı sağlayabilir; yüzde yüz önleyemez… !
Bu gibi kazalar ne ilk defa oluyor, ne de, son defa olacak… Tarih, belirli ölçüde, tekerrür etmeye devam edecek…!
Benzer bir kaza bizde de meydana gelmiş; bir teknisyenimiz, 16 Mayıs 2015’te, bir Boeing 777’nin flaperon’una sıkışarak hayatını kaybetmişti…! 2 Mart 2013’te meydana gelen başka bir kazada, bir başka teknisyen de, bir Boeing-737 (TC-JFE) ile yer destek aracı arasına sıkışarak hayatını kaybetmişti…
Bu kazaların neden meydana geldiğini yeterince biliyor muyuz ? Bilmiyorsak, sebebini, hiç düşündünüz mü ? Benzer kazalar onun için devam etmekte ve edecek…!
Hindistan’da meydana gelen bu kazaya dönersek:
- Oldukça genç bir teknisyen,
- Gece vardiyası; vücut performansının düşük olacağı bir çalışma saati,
- Bu teknisyen, yapacağı iş (ve alması gereken emniyet tedbirleri) konusunda yeterli seviyede eğitilmiş ve yönlendirilmiş miydi;
- Yalnız başına mıydı ?
- Bu kazaya (o anda, uçak üzerinde başka bir çalışma yaparak) katkıda bulunan başka birisi de mevcut olabilir mi ?
- …
Bu kaza meydana geldiğine göre, bu soruların en az birinin cevabı ‘Evet’ olmalı…!
Sonuç olarak,
kazaların, genelde, sebepleri ‘çoklu’dur. Haliyle, sorumluları da öyle…!
Sadece ‘Başsağlığı’ dilekleri kazaları önlemeye yetmez…!
Üniversitelerin /Eğitim Kurumlarının ‘kişisel iş emniyeti’ hususunda öğrencilerine kazandırdıkları beceri-bize göre-yeterli olamamakta…!
İşe, ta buralardan başlamak, mehtemelen, en doğrusu olur…
Yararlanılan Kaynaklar: