Şenpazar, Ağın /Elazığ) çukuru.
(Kaynak: posta.com.tr)
Ülkemiz, bize göre, göktaşı hikayeleri açısından fakir. Mevcut olanların birçoğunu da, kaynak bilgi yetersizliğinden, doğrulamak mümkün olamıyor. Bu sebeple, söylentilerle gerçekler birbirine karışmakta…
Üniversitelerin kaynak yetersizliği de bu konuların araştırılmasını, bilgilerin güncellenmesini zorlaştırmakta. İnternetten yapılan araştırmalarda, bu konuları araştıran makalelere erişmek bile kolay görünmüyor. Akademisyenlerin bu konuları araştıranların bilgi talebine karşı takındıkları-uzak-tavır da işin ‘isot’u !
‘Ağın Meteor Çukuru’ konusu Temmuz 2019 başında basında yer almıştı. (Daha ileri gitmeden, ‘meteor çukuru’ söyleminin çok doğru olmadığını belirtelim. Daha doğrusu : ‘meteorit çukuru’ olmalı. Neticede, meteor ile meteorit’in farkı, birinin sadece ‘gökyüzünde görüntü’ iken, diğerinin ise, çukur da açabilen, ele alınabilen bir maddesinin / kütlesinin mevcut olması ! Kısaca, çukurları meteoritler açar…)
Bu konudaki haberlere göre, Elazığ’ın Ağın İlçesinin Şenpazar Mahallesi sınırları içindeki, büyük bir çukur ‘meteor çukuru’ydu… Elde, bunu teyid edecek yazılı bir kaynak-belge mevcut olmasa da, bölge sakinleri, dedelerinden böyle duyduklarını söylemekteydi.
Bu konuda internette yapılacak araştırmalarda, bu konuyu haber yapan kaynakların dışında, daha eski tarihli kaynakların mevcut olmadığı görülecektir ! Fazlasıyla ilginç bir durum. Neticede, bu çukur (delil) Konya ovasındaki buğday tarlasında yeni oluşmuş bir çukur değil… Daha önceki yıllarda gerçekleştirildiği bilinen ‘meteor krateri çukuru teyidi’ araştırmalarında kapsanmamış mıydı ? Yeni farkedilmiş ise, ayrı bir garabet ! Yine de, Keban Barajı inşaatı sürecinde bu çukurda sondaj yapıldığı da söylenmekte; araştırma sonucu ne olmuştu ? Bulgular ne yöndeydi ?
Neticede, bu çukur, çapı ve derinliğiyle (500×50 metre olduğu söylenmekte) fazlasıyla büyük, ayrıca, ‘ayak altı’ bir yerde; dağ başında değil ! Bu durum, en azından, astronomi-jeoloji dünyamızla halkımız (Belediyeler-Üniversiteler) arasındaki iletişimin yeterli seviyede olmadığının da bir göstergesi olabilir. (Umarız, yakında, aksi ispatlanır !)
Göründüğü kadarıyla, çember şekilli bir çukur; gerek obruk (çöküntü çukuru) ve gerekse meteorit çukuru ile uyumlu bir görüntü. Yine göründüğü kadarıyla, bu çukur kireçtaşı tabakalarının mevcut olduğu bir zeminde açılmış. Obruk oluşturmaya uygun bir yapı. Ancak, yakın çevrede başka obrukların mevcut olmaması, bu çukurun çöküntü çukuru olması olasılığını zayıflatmakta. Diğer taraftan, çukurun çap-derinlik oranı da obruk olma olasılığını zayıflatmakta.
‘Şenpazar Çukuru’ (Kup çukuru) araştırmacılarını bekliyor…
Yararlanılan Kaynaklar:
Meteor çarpma kraterlerinin uydu görüntülerinde aranması (Tez)