ISS’ye yeni ekip (Soyuz MS-13; Expedition 60) gönderildi… (New crew to ISS launched…)
ISS’ye yeni ekip
(Kaynak: NASA; Joel Kowsky; space.com)
Apollo 11’in Ay’a inişinin 50. yıldönümünde, ABD-Rusya Aleksandr Skvortsov (Roscosmos), Drew Morgan (NASA) ve Luca Parmitano (ESA)’dan oluşan Soyuz MS-13 ekibini, 20 Temmuz 2019’da, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdi.
ISS’de halen, Alexey Ovchinin (Roscosmos), NASA astronotları Christina Koch ve Nick Hague Mart 2019’dan beri görev yapmakta.
https://www.space.com/space-station-crew-launches-apollo-11-anniversary.html
Yer Testi Kazasının Sebebi Belirlendi…
SpaceX’in Dragon kapsülü
(Kaynak: SpaceX; universetoday.com)
SpaceX’in uzaya insan taşımak üzere geliştirmekte olduğu kapsül ‘Dragon’, 20 Nisan 2019’da (Cape Canaveral, Florida’da) gerçekleştirilen bir yer testi esnasında infilak etmişti. Meydana gelen bu kazanın incelemesi tamamlandı. SpaceX tarafından yapılan açıklamada, ‘Uçuştan vazgeçme Sisteminin’ (In Flight Abort System) statik testi esnasında yaşanan bu kazanın aracın roket sisteminde meydana gelen nitrojen tetraoksit kaçağı sebebiyle meydana geldiği duyuruldu.
Prototip Starship alev aldı….! (Prototype Starship caught fire…!)
SpaceX’in şansı 2019’da yeterince gülmedi ! Bu defa da, prototip Starship aracının yer testinde meydana gelen yakıt kaçağı, herne kadar aracı kullanılamaz hale getirmese de, ekibi ve izleyenleri korkuttu.
SpaceX’in Mars yolculuğu için geliştirmekte olduğu, tekrar kullanılabilir aracı Starhopper, 16 Temmuz 2019’da (South Texas Launch Site, Boca Chica, Texas) gerçekleştirilen yer testinde alev aldı.
Yangın anı
(Kaynak: bocachicamaria1; universetoday.com)
Bu kaza meydana geldiğinde, test ekibi, ‘Raptor’ adlı roket motorunu test etmekteydi.
Meydana gelen bu yangın test aracında ciddi hasara yol açmasa da, Starship aracı geliştirme çalışmalarında endişeye sebep oldu !
Firmanın sahibi Elon Musk, geliştirilen bu araçla Dünya yörüngesine, Ay’a ve hatta Marsa insan götürebilmeyi hedeflemekte. Geliştirilmekte olan roket motoru ‘Raptor’dan taşıyıcı roket sistemi ‘Super Heavy’de 31 adet ve Starship’te ise 7 adet kullanılması planlanmakta. Starship, Ay’a ve Marsa iniş-kalkış aracı olarak hazırlanmakta. Kaza geçiren Starhopper (yerden yükselme ve yere iniş) test aracında ise Raptor’dan bir adet kullanıldı.
LightSail 2 Dünyanın fotoğrafını gönderdi… (LightSail 2 sands pictures of Eath…)
Dünya; LightSail 2 kamerasından.
(Kaynak: Planetary Society; universetoday.com)
25 haziran 2019’da uzaya gönderilen Light Sail 2, Gezegen Derneğinin (ABD) bir mini-uzay aracı. Bu araç halen, Dünyanın 720 kilometre uzağındaki bir yörüngesinde dolanmakta. Bu araç, Güneş yelkeni kullanarak, uyduların yörüngesinin değiştirilebileceğini göstermek amacıyla geliştirildi. Aracın, patates kızartması ambalajlarında da kullanılan ‘mylar’dan yapılmış yelkenini 21 Temmuz 2109’da açması bekleniyor.
Bu araç, 10x10x30 cm boyunda bir ‘CubeSat’ (prizma-uydu). Yeleni açıldığında 32 m2 kadar olacak. Aracın fırlatılışından bugüne kadar, sistemlerinin çalışması test edildi.; bazı yazılım iyileştirmeleri gerçekleştirildi. ‘The Planetary Society’, daha önce LightSail 1 aracını yörüngeye göndermiş, bu araç kısmen başarılı olmuştu.
LightSail 2, üç adet mikro-uydudan oluşan bir mini-uydu ! Bu mikro-uydulardan ikisi Güneş yelkenini yönetirken, üçüncüsü de elektronik ekipmanı yönetmekte.
Gerek LightSail 1 ve gerekse ‘2’ uzay meraklılarının bağışlarıyla gerçekleştirildi.
https://www.universetoday.com/142894/lightsail-2-is-sending-home-new-pictures-of-earth/
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.