Ebabil Kuşu (Apus Apus; Common Swift)
(Kaynak: Wikipedia)
Kırlangıç
Doğruyu söylemek gerekirse, Ebabil Kuşunun varlığından Kemal Sunal- Şener Şen’in (Ayşen Gruda, Adile Naşit,…) ‘Davaro’ adlı filmi sayesinde haberdar olmuştuk. Daha sonra da ‘Fil Suresi’nde geçtiğini öğrendik !
Ebabil Kuşu, bilimsel adıyla ‘Apus Apus’ veya ‘Common Swift’ az bilinen bir kuş. Bunun önemli bir sebebi, yere sıkça konmayan, dolayısıyla, fazla göz önünde bulunmayan bir kuş olması. Bir başka sebebi de kırlangıç olarak bilinen kuşa fazlasıyla benzemesi. Uçarken kırlangıçtan ayırdedilmesinin zor olmsı.
Ebabil Kuşu’nun bu sitede ne işi var…diye düşünenler olabilir. Bu kuşa yer vermemiz, anlatıldığı kadarıyla, çok iyi bir havacı olması. İnanılması zor özelliklere sahip. Araştırmacılar onun 10 ay süreyle, yere inmeden / ağaca konmadan havada kalabildiğini ileri sürdü. Bu iddia, en azından, bu kuşların bir kısmı için doğru. (Kısmen, bu gibi, uzun süreli uçma kabiliyeti olan , ‘frigate bird’ ve ‘alpine swift’ (bir tür kırlangıç) gibi başka kuşlar da var.) Bu noktada, bu iddianın daha bilimsel açıklaması, You Tube’deki ‘Evrim Ağacı’ Sitesine kalıyor; belki bu konu o sitede ayrıca ele alınır !
Araştırmacılar bu kuşun kışı Güney Afrika bölgesinde geçirdiğini, üreme mevsiminde ise Avrupa ve Asyanın büyük bir bölümüne göç ettiğini belirlemiş. Ülkemizde de, en azından Alanya açıklarındaki kayalıklarda bu kuşa sıkça rastlanmakta. Kısaca, kırlangıç kadar yaygın şekilde karşılaşılmamakta. İnsanların yaşadığı yerlerden uzak duran bir kuş. Kırlangıçtan önemli farklarından biri bu.
Bu kuş hakkındaki önemli bir iddia, ayları bulan sürekli göç-uçuşu sebebiyle, uçuş esnasında uyuyabilmesi. Bu nasıl mümkün olabilir ? Araştırmacılar, bu kuşun, uyuma işini yükseklerden süzülüşü esnasında gerçekleştirdiğini söylüyor ! Anlaşıldığı kadarıyla, sürekli olmayan, kesintili bir uyuma. Beynin yarısı uykudayken, diğer yarısını uyanık tutarak gerçekleştirilen bir uyuma şekli de araştırmacılar tarafından ileri sürülen bir husus.
‘Solar Impulse 2’ adlı elektrikli uçakla 2015’te gerçekleştirilen Dünya turunda, pilotlar, yarım saati aşmayan uyku periyodlarıyla, bir defada 100 saati aşabilen uçuşlar gerçekleştirebilmişti ! Neticede, kısa süreli uykularla hayatta kalabilmek insanların dahi başarabildiği bir fizyolojik olay.
Ebabil Kuşunun yeterince bilinmeyen başka özelliklerinin de mevcut olduğu anlaşılıyor. Bunlardan biri ayak-bacak yapısı. Mevcut yapısı bu kuşun yere konmaktan ziyade, kayalık yapılara kırlangıç gibi tutunarak yaşayabilmesi için evrimleşmiş. (Karton kutuya konan Ebabil yavrularının kutunun tabanında durmak yerine, yan kenarlarına tutunarak yaşamayı tercih ettikleri gözlendi !)
Ebabil
Bu kuşun yere konması mümkün olmakla birlikte, kısa bacakları sebebiyle, yerden havalanmasının, zor olduğu biliniyor. (Bir de, pençelerine taş parçaları aldıklarını düşünün !)
Ebabil
Kırlangıç
Bir başka ilginç husus, bu kuşun Arabistan’da yaşamıyor olması ! En azından, bilimsel araştırma haritalarında gösterilecek bir yoğunlukta mevcut olmaması ! (Kur’an’da, Fil Suresi’nde anlatılan ‘Ebabil Kuşu’ olayının açıklanmasını Kur’an Tefsircilerine bırakalım.)
(Mavi: Ebabil’in kışlama bölgesi Kırmızı: üreme / yazlama bölgesi)
(Kaynak: sci-news.com)
Ebabil
(28. dakikadan itibaren…)
(Günün seçimi)
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.