Beyaz cüce çifti (temsili)
(Kaynak: Caltech/IPAC, space.com)
Astronomlar, dans eden iki yıldızın varlığını belirledi !
Chelsea Ghod’un space.com’da 25 Temmuz 2019’da yayımlanan haberinde, Güneş kütlesine sahip iki Beyaz Cücenin, gözlemciye görünüşü açısından, yedi dakikalık periyodlarla dans ettiklerinin belirlendiği duyuruldu.
Bu keşif, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsündeki (Caltech) ZTF (Zwicky Transient Facility) ile, master öğrencisi Kevin Burdge tarafından gerçekleştirildi. Bu arada, (zamanlarını cep telefonlarıyla harcamayan) öğrenciler de keşif yapabilmekte !
Cüce yıldız ikilisi ZTF J1539+5027, yörüngede birbiriyle-ilişkili dolanan ve (gözlemciye göre) belirli periyodlarla, daha sönük olanı parlak olanın önünden geçen (transit), iki yıldız. Bu geçişte (tutulmada) yıldızın (yıldız ikilisinin) görünen ışığı azalmakta. Bu ipucu bu ikilinin keşfini mümkün kılmış. Bu ikilinin özelliği, en kısa dolanma periyodu sıralamasında ikincilik almış olmaları !
Astronomlar, bu yıldız ikilisinin 200,000 yıllık bir süreçte, gravitasyonel enerji kaybına bağlı olarak, birleşebileceğini ileri sürdü. Araştırmacılar, küçük yıldızın yüzey sıcaklığının 50,000 santigrad derece kadar olduğunu belirledi. (Güneşin on katı !)
Yakın gelecekte, bu yıldız-çifti tarafından yayımlanan (olası) gravitasyon dalgalarının da belirlenmesi beklenmekte…
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.space.com/dead-stars-white-dwarfs-dizzying-orbit.html