Merkürün yaklaşık görünümü (Temsili)
(Kaynak: space.com; Starry Night Software)
Şimdi, Merkür zamanı…!
Joe Rao, space.com’da, 6 Ağustos 2019’da yayımlanan yazısında bunu hatırlattı.
Merkür, doğu ufkunu süslüyor; meraklılarına duyurulur. Gökyüzü gözlemi için havanın uygun gittiği bugünlerde, özellikle tatile gidip, gözlem için zaman ayırabilecekler, bu gözlem (ve fotoğraf çekimi) fırsatını değerlendirebilir. (Bu sitede sıkça hatırlattığımız üzere, fotoğraf çekeceklerin üç-ayaklı sehpa (tripod) kullanmaları gerekir.)
Merkür, bir iç gezegen olması sebebiyle, yılın belli dönemlerinde, gündoğumundan hemen önce ve günbatımından hemen sonra görünür. Güneşin doğumundan hemen önceki ve günbatımından hemen sonraki ortamlarda, Güneş ışınları onun görünmesini engeller. Kaliteli bir gözlem süresi yarım saat kadardır. Kısaca, gözlemin (ufuktaki araştırmanın) gündoğumundan 45 dakika kadar önce başlatılması gerekir.
Astronom Kopernik’in (Copernicus) tüm gözlem yaşamı boyunca, ve ekonomist Murat Muratoğlu’nun (!) da bugüne kadar, Merkür’ü hiç görmediği söylenir. (Kaynak: “New Handbook of the Heavens“; McGraw-Hill Book Company, Inc., 1941)) Bari Siz görün, bir farkınız olsun !
Merkür, Güneşin yörüngesinde, 88 günlük periyodla, saatte 48 km hızla dolanır. Ekseni etrafındaki bir dolanışı 59 gün sürdüğünden, Güneşe bakan yüzü 427 Santigrad derece kadar ısınırken, Güneşe en yakın gezegen olmasına rağmen, Güneş ışığı alamayan yüzü (-) 173 Santigrad derece kadar soğuk olur.
Roma döneminde, bu gök cisminin gündoğumundan önce ve günbatımından sonra görünen, aynı cisim olduğu bilinemediğinden, Apollo ve Merkür olarak adlandırıldı.
Pisagor’un (Pythagoras), MS. 5.yüzyılda, görünen bu iki cismin aynı cisim olduğunu açıkladığı söylenir. (Bugün, hâlâ, bunun farkında olmayan yüzmilyonlar var !)
Merkür, 9 Ağustosta, yörüngesinin en uzak noktasında (Güneşten 19 derece açısal uzaklıkta) olacak. 27 Ağustosa kadar gözlenebilmesi mümkün olacak (haliyle, gökyüzü kapalı / bulutlu olmayacak gözlem yerleri için). Merkür, yakındaki parlak yıldızlara kıyasla, daha koyu renkte, daha küçük ve soluk görünür. Merkürün parlaklığı, Güneşten açısal uzaklığına bağlı olarak, zamanla değişir. En uzak noktada, en ince bir hilal şeklinde göründüğünden, parlaklığı azdır. Açısal olarak, Güneşe yaklaştıkça, parlaklığı artar; hatta, yıldız Sirius’u geçecek kadar ! Ancak, yine açısal olarak, Güneşe yakın konuma geldiğinde, parlaklığı çok artsa da, Güneş ışınları görünmesini zorlaştırır !
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.space.com/planet-mercury-skywatching-august-2019.html
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.