TESS (Temsili)
(Kaynak: spacedaily.com)
NASA’nın öte-gezegen araştırma uydusu TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), 31 ışık yılı uzaklıktaki, yaşam barındırma potansiyeli olan, Dünya-irisi bir gezegeni belirledi.
Lisa Kaltenegger (professor of astronomy and director of Cornell’s Carl Sagan Institute) keşfedilen bu gezegende yaşamı sürdürecek ortamın mevcut olabileceğini söyledi. (Belki, onlar da, tarihi uçakları restore ederek sergilemek ya da sergilemeye istekli birilerine vermek yerine, ‘demode diye’, parçalıyor olabilir !)
Belirlenen gezegen ‘GJ 357 d’, 31 ışık yılı uzakta olsa da, astronomik ölçekte, Dünyaya yakın sayılacak bir konumda. Bu gezegendeki kalın atmosfer, yüzeyinde sıvı su barındırma olasılığını güçlendirmekte. Sıvı su demek, mikrobik düzeyde de olsa, yaşam olasılığı demek !
Bu keşfi ‘Institute of Astrophysics of the Canary Islands’ ve University of La Laguna’daki (İspanya) araştırmacılar gerçekleştirdi. Güneşin üçtebiri büyüklüğündeki M-tipi bir cüce yıldızın yörüngesinde üç gezegenin varlığı belirlendi. Bunlardan biri yıldızın ‘sıvı su barındırılabilir’ (habitable) bölgesinde, 3.9 gün süren bir periyodla dolanmakta. Dünyadan /22 daha büyük olan bu gezegenin yüzeyi Dünyadan sıcak.
Bu keşfi takiben gerçekleştirilen gözlemlerde, ‘GJ 357 c’ ve ‘GJ 357 d’nin varlığı da belirlendi. ‘GJ 357c’ Dünyanın 3.4 katı büyüklükte; yüzey sıcaklığı ise 125 santigrad derece kadar.
‘GJ 357 d’, Dünya-Güneş’le kıyaslandığında, yörüngesini beşte bir mesafeden, 56 gün kadar sürede dolanmakta.
Yararlanılan Kaynaklar:
http://www.spacedaily.com/reports/TESS_uncovers_first_nearby_Super_Earth_999.html
https://www.airporthaber.com/havacilik-haberleri/erciyes-universitesinde-tarihi-ucak-parcalandi.html