Vikram’ın planlanan ve gerçekleşen iniş profili
(Kaynak: İSRO; space.com)
Güncellleme:
Vikram’ın, yüzeye yaklaşırken, oryantasyonunu (yere göre konumunu) kaybetmiş olması kuvvetli bir olasılık olarak görünmekte. Araştırmacı Scott Manley böyle söylüyor. Konum kaybedilince, aracın alçalma hızı da hızla değişebilir; yüzeye hızlandırılmış bir çarpma yapabilir ! Yukarıdaki gerçek uçuş grafiği (ortadaki) aracın alçalma açısında ani sapmaların olduğunu göstermekte. Bu durum birkaç defa gerçekleşmiş…gibi !
…………………
Hindistan’ın Ay aracı Vikram, dün gece gerçekleştirilen Ay yüzeyine iniş teşebbüsünde başarısız oldu.
İsrail’in benzer amaçlı aracı Beresheed de geçen aylarda, Ay’a inişte başarısız olmuştu.
Meghan Bartels ve Hanneke Weitering ‘in space.com’da bu sabah yayımlanan haberinde, Ay’ın Güney kutup bölgesine planlanan bu inişte, Araç yüzeye 330 metre kadar yaklaştıktan sonra, araçla iletişimin kaybedildiği duyuruldu. Araç, bu son veriyi gönderdiğinde, iniş noktası hedefinden bir kilometre kadar sapmış durumdaydı ki, bu birçok açıdan normal bir durumdu. Bu iniş teşebbüsü başarılı olsaydı Hindistan, ABD, Rusya (SSCB) ve Çinden sonra, Ay yüzeyine araç indirmeyi başaran dördüncü ülke olacaktı.
Ay yörüngesine Chandrayaan-2 ile taşınan Vikram’ın üzerinde, ayrıca, Pragyan adında küçük bir gezgin araç (Rover) de bulunmaktaydı.
İsrail’in aracı Beresheed’in inişindeki başarısızlığın, roket motorlarının planlanandan erken durması sebebiyle, yüksek hızla yüzeye çarpma olarak belirlenmişti. Benzer durum Vikramda da belirlenebilir. Haliyle, başka sebepleri de olabilir: Aracın açısal konumunun değişmesi sebebiyle Dünya ile iletişimin kopması; takiben, yüzeye iletişim kuramayacağı bir pozisyonda inmesi / devrilmesi, roket motorunun patlaması; çok zayıf bir olasılık da olsa, bir göktaşı çarpması,… !
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.space.com/india-loses-contact-with-vikram-moon-lander-chandrayaan-2.html