K2-18b (temsili)
(Kaynak: ESA/Hubble, M. Kornmesser; space.com)
Araştırmacılar, 11 Eylül 2019’da, öte-gezegen K2-18b’nin atmosferinde su buharı belirlediklerini duyurdular. Öte gezegen kodundaki ‘K2’ bu keşfin Kepler aracının ikinci safha araştırmaları kapsamında belirlendiğini göstermekte. (Kepler aracı, engelli hale geldikten sonra, bir süre, ‘K2’ programı kapsamında araştırmalar gerçekleştirmişti.)
Chelsea Gohd’un space.com’da 11 Eylül 2019’da yayımlanan haberinde, belirlenen bu öte-gezegenin 110 ışık yılı uzaklıkta ve Dünya’nın iki katı kadar hacimde ve Dünyanın sekiz katı bir kütleye sahip olduğu söylendi. Su buharının var olması demek, yağmur bulutlarının da varolabilme olasılığı demek. Yağmur varsa, belki, mısır yetiştiren de vardır; hayal kurmanın sınırı yok !
Bu gezegen 2015’te keşfedilmişti. Kızıl cüce (red dwarf) bir yıldızın sıvı su barındırılabilir (habitale) bölgesinde dolanmakta.
Araştırmacılar bu gezegeni kapler verisinden belirlemiş olsalar da, atmosferindeki su buharı, Hubble Uzay Teleskobuyla 2016-2017 döneminde toplanan veriyle belirlendi. Bu gezegen, atmosferinde su buharı belirlenen en uzak ve en küçük gezegen.
Araştırmacılar, bu gezegenin atmosferi mevcut kayalık bir gezegen olabileceğini, hatta, yüzeyinin okyanusla kaplı olabileceğini düşünmekte. (Biz, cüce gezegen Ceres tecrübesinden sonra, ‘okyanus bulunma olasılığına’ biraz mesafeliyiz !)
Araştırmacılara göre, keşfedilen bu gezegen, Güneş sistemi dışında, yaşam barındırma olasılığı en yüksek olan gezegen. Bu sebeple, bu haber astronomi dünyasında biraz daha fazla ses getirdi.
Bu keşif, gezegenin yıldızının önünden geçişi (transit) sürecinde, ışık spektrumu analizi ile belirendi. Yapılan belirlemeye göre, gezegenin atmosferinde onbindebir ile yüzdeelli oranında su, ayrıca, hidrojen bulunması olası.
Keşfedilen gezegen yıldızının yörüngesini 33 günde dolanmakta. (Bu, orada yaşayanların yıllık izne çok sık çıkacakları, ayrıca, çok erken yaşlanacakları anlamına gelir !) Bu gezegenin K2-18c adında bir de kardeşi var.
Bugünlerde herkes, daha detaylı araştırma yapabilmek için James Webb Uzay Teleskobunun (JST) uzaya yerleştirilmesini bekliyor. Umarız JST bu beklenti yükünün altından kalkar !
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.youtube.com/watch?v=EJU-Rj53BQk
https://www.space.com/water-vapor-in-atmosphere-of-alien-planet-k2-18b.html
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.