GJ 3512b (Temsili)
(Kaynak: spacedaily.com)
Spacedaily.com’da 27 Eylül 2019’da yayımlanan bir haberde, ‘mevcut olmaması gereken’ bir öte-gezegenin belirlendiği duyuruldu !
Küçük bir yıldızın yörüngesinde dolanan bu gezegenin özelliği, teorik modellerle öngörülenden çok daha büyük bir kütlesinin mevcut olması. Güney İspanya’daki gözlemevini kullanan Alman-İspanyol astronom grubu (CARMENES) tarafından gerçekleştirilen bu gezegenin nasıl oluştuğu Bern Üniversitesineki bilim insanları tarafından da incelendi.
Keşfedilen bu gezegen, GJ 3512b’nin, Güneşin ondabir kütlesinde ve bir kızıl cüce olan ve 30 ışık yılı uzaklıkta bulunan yıldız, GJ 3512’nin yörüngesini 204 günde dolanmakta. Çok küçük yıldıza çok büyük gezegen… gariplik burada !
Prof. Christoph Mordasini (University of Bern; National Centre of Competence in Research-NCCR) böyle bir yıldızın-en fazla-Dünya-irisi bir gezegeninin mevcut olabileceğini söylemiş. Bu gezegen ise, mevcut haliyle, Jüpiter’in yarısı (Dünyanın 150+ katı) kadar bir kütleye sahip !
CARMENES konsorsiyumu tarafından gelişirilen ve Calar Alto Gözlemevine (Güney İspanya’da) takılan yeni bir enstrümanla, kızılötesi ışık spektrumunda gerçekleştirilen bu keşifte, gezegenin gravitasyon etkisi sebebiyle, yıldızın bel sallama hareketi net br şekilde ölçülebildi.
Araştırmacılar şimdi bu ‘aşırı büyük’ gezegenin, bulunduğu ortamda nasıl oluştuğunu açıklamaya çalışıyor.
Yararlanılan Kaynaklar:
http://www.spacedaily.com/reports/A_planet_that_should_not_exist_999.html
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.