Antonov-12
(Kaynak: avherald.com)
Kaza 4 Ekim 2019’da meydana geldi; Ukrayna’da… Ukrayna firması Air Alliance’ye ait bir AN-12 kargo uçağı (UR-CAH; UKL-4050), 8 kişilik uçuş/yolcu (?) ekibi ile, İspanya’nın Vigo Şehrinden Ukrayna’nın Lviv şehrine giderken, Lviv pistine 7.4 mil (13.7 km) uzaklıktayken, radar ekranından kayboldu.
Avherald.com’da ve birçok başka kaynakta yayımlanan bu haberde, uçakta bulunanlardan beşinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Diğer üçü ise ağır yaralı ve hastanede tedavi edilmekte.
Yapılan arama ve kurtarma çalışmalarında uçağın piste 0.8 mil (1.5) uzaklıkta, ağaçlık bir araziye sert iniş yapmış olduğu belirlendi. Kısaca, uçak gövdesi ve kanatları bütünlüğünü büyük ölçüde korumuş. En büyük hasarı kokpit bölümü almış. Ölümler de bu yüzden. Uçak Lviv üzerinden İstanbul’a gelmekteydi.
(Kaynak: avherald.com)
Elde edilen ilk bilgilere göre, meydana gelen bu kazaya uçağın yakıtının bitmesi sebep olmuş görünüyor! Uçuş ekibi acil iniş talebinde bulunmuş. Pilotların Lviv pistine acil iniş teşebbüsü başarısız olmuş. Muhtemelen, Kuleye, yakıtın bittiğini de söylemiş olmalılar.
(Kaynak: avherald.com)
Uçakta ne gibi uçuş veri kaydedicisi mevcut, henüz bilmiyoruz. Ancak, yaralı da olsa, üç yolcunun hayatta olması, meydana gelen bu kazanın kısa sürede aydınlatılmasını sağlayabilir.
Bir uçak kazasının ‘yakı bitmesinden’ kaynaklandığının belirlenmesi kolay bir işlem; uçakta / enkazda yangın belirtisi yoksa, ilk akla gelen ‘yakıt bitmesi’ olacaktır !
Bu kazanın sebebi olarak, ilk akla gelen (kasıtlı olarak) ‘eksik yakıtla havalanma’ ! Kargo yükünde kalkış limitleri zorlanmak durumundaysa, kolay (ancak riskli) çözüm, yakıtın eksik alınmasıdır. Uçakta ‘yedek meydana gidebilmek için gereken ilave yakıt bulundurma zorunluluğu’ da dikkate alındığında, olayın vehameti daha da büyümekte.
Şüphesiz, uçuşta meydana gelebilecek (veya kalkışta mevcut olduğu bilinen) bir yakıt kaçağı da yakıtın erken bitmesine sebep olabilir.
Yine de, uçuş ekbinin yakıtın harcanma hızına bakarak bunu zamanında belirlemesi ve uçuş planını ona göre gözden geçirmesi beklenir.
Enkaz bölgesinde çekilen videodan, bölgede bir sisin de mevcut olduğu görülmekte. Bu sisli ortamın, meydana gelen bu kazaya katkısının ne seviyede olduğu hususu da herhalde araştırılacaktır.
Uçağın yere temas ettiği pozisyon (çember içinde)
(Kaynak: avherald.com)
Bu kaza bize, 28 Kasım 2016’da (Medlin, Kolombiya’da) meydana gelen LaMaia Fl 2933’ü hatırlattı. O kaza çok daha vahimdi !
Uçağın uçuş planlaması ve iniş meydanı seçiminde yetki ve sorumluluk Kaptan Pilottadır. Göründüğü kadarıyla, bu uçuşta sorumluluğu olmayan insanlar da hayatını kaybetmiş.
Havacılık bu temel sorunu bir türlü aşamadı.
Bu gidişle de aşamayacak gibi görünüyor…!
Yararlanılan Kaynaklar:
(Arama-kurtarma ekibi-biraz-eğitimsiz göründü !)
http://avherald.com/h?article=4cd99477&opt=0