Mars toprağının dışarı ittiği sonda çubuğu (solda).
(Kaynak: NASA/JPL-Caltech/IPGP; universetoday.com)
Evan Gough’un universetoday.com’da 28 Ekim 2019’da yayımlanan haberinde, InSight üzerindeki ısı ölçme sondasının ‘geri teptiği’ duyuruldu !
Haberde, bunun bir ‘üzücü haber’ (sad news) olduğu söylenmiş.
NASA’nın Mars yüzeyine Ocak 2019’da indirdiği InSight aracının, gerçekleştireceği birçok başka araştırmanın yanında, Marsın yerkabuğu içinden yüzeye doğru gerçekleşen ısı akışını ölçmek de mevcuttu.
Bu aracın üzerinde bulunan ve ‘Mole’ adı verilen bir ekipmanla, bir ısı ölçme sondasının, Marsın içine doğru iki metre kadar bir derinliğe, kelimenin tam anlamıyla, çakılması gerekmekteydi.
Bu elektro-mekanik sondanın kayalık zemine çakılabilmesi için, deleceği kayaların fazla sert olmaması, ayrıca, sonda gövdesi ile toprak-kaya katmanı arasında yeterli sürtünmenin de mevcut olması gerekmekteydi.
Ancak, NASA uzmanlarının beklemediği bir gelişme yaşandı. Öncelikle, sondanın ucunun önüne denk gelen kaya beklenenden sert çıktı. Bu yüzden, sonda çubuğu yön değiştirerek (kayarak), kayalık zemine fazla açılı bir şekilde sokulabildi. Bu defa başka bir sıkıntı yaşandı. Sonda çubuğu ile toprak (soil) arasındaki sürtünme çubuğun geri itilmesini önlemede yetersiz kaldı. (Hava basıncıyla çalışan beton kırma aracını düşünün. Çekiç / zomba betona çarptıkça, ekipmanın geri sıçrama durumu.)
NASA uzmanları, çubuğun geri kaymasını / sıçramasını önlemek için, InSight aracı üzerindeki hareketli ekipman nakil kolunu çubuğu sıkıştırıcı/frenleyici olarak kullandılar. Ancak, son habere göre, bu da yeterli olamadı ve sonda çubuğu (Heat Flow and Physical Properties Package-HP3) topraktan kısmen dışarı çıktı.
Başarısız olan bu ekipmanı Almanya Uzay Merkezi (DLR-German Aerospace Center) NASA için geliştirmişti. Bu durumda, ‘NASA yenilince, DLR de yenilmiş sayıldı’ !
NASA uzmanları, oldukça azalmış olan moralleriyle, sondayı toprağa çakacak yeni bir çözüm bulmaya çalışıyor. Mevcut durumda fazla şansları görünmüyor…
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.universetoday.com/143865/insights-heat-probe-has-bounced-back-out-of-its-hole/
.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.