Bennu’nun taş parçacığı fırlatması (animasyon).
(Kaynak: spacedaily.com)
Nancy N. Jones’in ve Erin Morton’un (GSFC/UA News
Greenbelt MD (SPX)), spacedaily.com’da, 6 Aralık 2019’da yayımlanan haberinde, asteroid Bennu’nun, aktif bir asteroid olarak, uzay kaya parçacıkları fırlattığı duyuruldu.
Bennu taş fırlatırken.
NASA’nın aracı OSIRIS-REx, asteroid Bennu’yu Ocak 2019’dan beri incelemekte. Bu gök cisminin ilk olarak alınan yakın-plan görüntülerinden, bu cismin etrafında görünenlerin yıldız değil, uzaya fırlatılan taş parçacıkları olduğu anlaşıldı. Bennu, sanki, uzay araçlarının kendisine yaklaşmasını istemiyor gibiydi ! Yine de, fırlatılan bu parçacıklar uzay aracına, bugüne kadar zarar vermedi.
OSIRIS-REx programındaki baş araştırmacı Dante Lauretta (University of Arizona, Tucson), bu davranışın, bir asteroidde bugüne kadar gözlenen bir ilk durum / davranış olduğunu söyledi.
Bennu, bu madde fırlatmalarını, farklı bölgelerinden ve değişik zamanlarda yapmakta. Uzaya fırlatılan taş parçalarından bir kısmı kaçarak uzaklaşırken, diğer bir kısmı ise, bu gök cisminin kütleçekimi etkisi altında, yüzeye geri düşmekte. Bu parçacıkların boylarının 10 cm kadar, hızlarının da saniyede 3 metre kadar olabildiği ölçüldü.
Araştırmacılar, bu madde fırlatmasının sebeplerini üçe indirebildi: başka uzaydan gelen göktaşı çarpması, termal gerilme sebebiyle oluşan yüzey çatlakları ve yüzey altında oluşan su buharının yol açtığı patlamalar.
Bennu’nun 4.3 saat süren eksenel dönüşü esnasında, yüzey sıcaklığının önemli miktarda değiştiği belirlendi. Bu sıcaklık değişimi yüzeyde çatlamalara yol açabilmekte.
OSIRIS-REx’in, 2020’de, Bennu’nun yüzeyinden alacağı taş-toz numunesini Dünyaya 2023’te getirmesi bekleniyor.
OSIRIX-REx ve Bennu, uzay meraklılarını 2023 sonuna kadar meşgul etmeye devam edecek.
Yararlanılan Kaynaklar: