(Kaynak:Matthias Kluge/USM/MPE; universetoday.com)
Spacedaily.com’da 4 Aralık 2019’da yayımlanan bir haberde, astronomların Abell 85 gökada kümesi (galaxy cluster) içinde yer alan gökada Holm 15A içinde, bugüne kadar varlığı bilinen en büyük Kara Deliği belirledi.
Bu keşif, Ludwig-Maximilians Üniversitesinin teleskobu (USM Wendelstein observatory; Ludwig-Maximilians-University) kullanılarak gerçekleştirildi.
Max Planck Enstitüsünün Dünya-ötesi Fizik Enstitüsü ve Üniversitenin Münih Gözlemevinden araştırmacılar, bu Kara Deliğin kütlesini doğrudan hesaplamayı başardılar. Vardıkları sonuç inanılmazdı ! Bu Kara Deliğin kütlesi Güneşin kütlesinin tam, 40 milyar katıydı !
Araştırmacılar, bu keşfi, Wendelstein Gözlemevinden (Wendelstein Observatory) ve VLT-MUSE’den (Very Large Telescope, Şili) sağlanan fotometri verisini analiz ederek gerçekleştirdi.
Abell 85’in merkezindeki gökada, kütlesi 2 trilyon Güneş kütlesi kadar olan bir gökada. Bu kütlesine rağmen, bu gökada aşırı derecede sönük görünen, incelenmesi zor bir bir gök cismi.
Abell 85, içinde 500 kadar gökada mevcut ve Dünyadan 700 ışık yılı uzakta olan, bir gökada-kümesi. Bu mesafe, daha önce gerçekleştirilen doğrudan-Kara Delik kütle ölçümlerinde erişilen mesafenin iki katı.
MPE’de bilim insanı olan ve bu araştırmayı yöneten Jens Thomas, gökada merkezindeki bu Kara Deliğin, çevresindeki yıldızların hareketleri ölçülerek belirlendiğini söyledi.
Yararlanılan Kaynaklar:
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.