Hoag cismi
(Kaynak: NASA/ESA, Processing: Benoit Blanco; sapce.com)
Bu alışılmadık gök cismini Brandon Specktor, 4 Aralık 2019’da yayımlanan yazısıyla tanıtmıştı, Sciency & Astronomy ve space.com’da yayımlanan haberinde.
Yıldızların kızıl bir küresinin etrafını saran, mükemmel simetrik bir gök cismi olan ‘Hoag cismi’, evrenin sırlarından biri.
Kuzey yarıkürede, yıldız takımı Yılan (Serpent) içinde yer alan bu gök cismi, onu 1950’de keşfeden astronom Arthur Hoag’ın adına izafeten, ‘Hoag cismi’ olarak adlandırıldı.
Bu çok-nadir gökada Dünyadan 600 milyon ışık yılı uzaklıkta ve 100,000 ışık yılı büyüklüğünde bir çapıyla, Samanyolundan biraz daha büyük bir gökada.
Hubble Uzay Telekobuyla alınan ve yerbilimci Benoit Blanco tarafından işlenen görüntüsünde, gökadanın çevresini milyarlarca mavi yıldızdan oluşan bir halkanın sardığı görüldü. Merkezinde ise, çok daha yoğun, kırmızı bir yıldız kümesi mevcut. İki yıldız halkası arasında ise, çok daha uzakta olan, başka bir halka gökada mevcut.
Halka gökadalar, gökadaların binde birini oluşturmakta. Bu sebeple, incelenmeleri kolay olmayan gök cisimleri. Bu sebeple, araştırmacılar, bu halkalı görünümünün gravitasyonel odaklama sebebiyle oluşan bir görüntü olduğu sanılmıştı. Daha sonra, daha güçlü teleskoplarla gerçekleştirilen gözlemlerle, bunun doğru olmadığı anlaşıldı.
Bir başka popüler hipotez, Hoag cisminin çok daha yaygın olan disk-şekilli olduğu, fakat, komşu bir gökadanın çarparak içinde delik açması sonunda bu yapının ortaya çıktığı şeklinde.
Araştırmacılar, eğer, en az üç milyar yıl önce, böyle bir çarpışma meydana geldiyse, astronomların radyo teleskoplarla, bu çarpışmanın bazı kalıntılarını belirlemiş olmaları gerekirdi diyor. Ancak, böyle bir kalıntı belirlenemedi.
Eğer, ‘Hoag cismi’nin merkezinde böyle bir çarpışma meydana geldiyse, bunun, tüm kalıntıların uzaya savrulabileceği kadar, çok önceki bir tarihte meydana gelmiş olması gerekirdi.
Hoag cismi halen astronomların önünde bir bilmece olma durumunu koruyor…!
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.space.com/hoags-object-perfect-ring-mystery.html
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.