Magellan Akımı (Magellanic Stream) adı verilen oluşumda yeni buluan yıldızların yeri.
(Kaynak: D. Nidever; NASA; space.com)
Rafi Letzter tarafından, space.com’da, 11 Ocak 2020’de yayımlanan bir haberde, Samanyolu Gökadasındaki bazı yıldızların ‘misafir’ olabileceği duyuruldu.
Gökadalar çarpışır…
Samanyolu’nun da, geçmişte, başka gökadalarla çarpışmış olduğu bilim insanları tarafından bir süredir ileri sürülmekte.
Araştırmacılar, Samanyolunun, halen, geçmişte çarpıştığı (cüce; dwarf) gökadalardan arta kalan parçacıkları yutmaya çalıştığını söylüyor. Aralık ayında yayımlanan iki araştırma makalesinde bu durum ileri sürüldü.
Astronomlar, Samanyolunun sınır bölgesinde, birkaç bin genç yıldızın varolduğunu belirledi. Bu yıldızların Büyük ve Küçük Magellan Bulutsularından (Large, Small Magellanic Clouds) koparılan (emilen) madde ile oluştuğu sonucuna vardılar. Bu bulutsular Samanyolu tarafından yutulma sürecinde olan gök cisimleri.
Gökadaların kenar bölgeleri, genelde, yıldız oluşumu için yeterli maddenin (gaz, toz,…) kalmadığı bölgeler. Ancak, gerçekleştirilen analizde, bu bölgede belirlenen yıldızların oldukça genç olduğu anlaşıldı. Araştırmacı Adrian Price-Whelan (Flatiron Institute’s Center for Computational Astrophysics; New York City) böyle söylemiş.
Bu yıldızları oluşturan madde (ışık spektrumundan) incelendiğinde, bunların Samanyolunda mevcut olan maddeden farklı olduğu anlaşılmış.
İncelenen yıldız kümesi içindeki yıldızlardan yirmiyedisinin metal içeriğinin beklenmedik şekilde, düşük seviyede olduğu belirlenmiş. Bu yıldızları oluşturan maddenin Samanyolunun dışından gelmiş olması gerektiği sonucuna varılmış. Magellan Bulutsusundan Samanyoluna doğru uzanan ve Samanyolundan 90,000 ışık yılı uzaklıkta olan bu gaz akımı bunun kanıtı. Araştırmacılar, ölçülen bu mesafenin beklediklerinden kısa (yakın) olduğunu söylüyor. Bu durum madde transferini daha olası kılmakta.
Mavi yıldızlar ‘misafir’.
(Kaynak: A. Price-Whelan; space.com)
Araştırmacılar, bu gaz akımıyla, Samanyolunun, bir süre daha, yıldız üretmeye devam edeceğini söylüyor.
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.space.com/magellanic-stars-inside-milky-way.html
(Bir yıldız kaydı…!)