Güneş Sisteminden önce sentezlenen ve bir meteorit içinde belirlenen silikon karbit mineralinin elektron mikroskobuyla görüntüsü.
(Kaynak: spacedaily.com)
Dünyaya düşen bir göktaşı içinde, Dünyadan ‘500 milyon-bir buçuk milyar’ yıl daha yaşlı bir mineral belirlendi.
Spacedaily.com’da, 14 Ocak 2020’de duyurulan bu haberde, Avustralyaya elli yıl kadar önce düşen bir göktaşı içinde, yaşının 5-7 mlyar yıl olabileceği hesaplanan en yaşlı katı bir maddenin (mineralin) belirlendiği duyuruldu.
Prof. Philipp Heck (Field Museum, University of Chicago), bu gibi yaşlı minerallerin Samanyolunda yıldız oluşum sürecine ışık tutacağını söyledi.
Araştırmacılar, ‘yıldıztozu’ olarak da adlandırılan bu minerallerin henüz Güneş oluşmadan ortaya çıktığını söylüyor. Zamanla, uzayda bir araya gelerek, göktaşlarını oluşturan madde içine hapsolan bu tozlar, değişime uğramadan, milyarlarca yıl korunabilmekte.
İncelenen bu mineral, Avustralya’ya 1969 yılında düşen Murchison (Victoria bölgesi) meteoriti içinde, Şikago Üniversites tarafından, 30 yıl kadar önce belirlenmişti. (Ancak, o günkü imkanlarla, hassas yaş tayini yapılamamıştı.)
Araştırmacıların yaptığı açıklamada, kozmik ışınlara maruz kalan uzay tozlarının molekül yapısı değişerek yeni madde oluştuğunu, oluşan bu madde oranına bakılarak da, uzay tozunun ne kadar süreyle kozmik ışınlara maruz kaldığının belirlenebildiğini söylendi.
Güneş 4.6 miyar yıl yaşındayken, Dünya 4.5 milyar yıl yaşında. Araştırmacılar, belirlenen mineralin en fazla 7 milyar yıl yaşında olabileceğini hesaplarken, bu toz parçasını uzaya saçan (o tarihte ölen) yıldızın da en az bu kadar bir süre önce varolmuş olduğunu söylüyor. Yani, henüz Güneşimiz ortada yokken.
Bu araştırmadan elde edilen bir başka bulgu, mikron boyutundaki kozmik tozların da kozmik ışınlardan etkilenebildiğinin belirlenmiş olması.
Yararlanılan Kaynaklar:
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.