(Kaynak: avherald.com)
Kaza 27 Aralık 2019’da meydana gelmişti. Bek Havayollarına (Bek Air) ait bir Fokker 100 tipi uçak, Kazakistan’da, Almaty’dan Nur-Sultan’a gitmek amacıyla pistten havalanışını takiben, yükseklik kaybederek, önce havaalanını çevreleyen beton duvara, sonra da, yakındaki bir binaya çarpmış, meydana gelen bu kazada, uçakta bulunan 93 yolcu ve 5 kişilik uçuş ekibinden (Kaptan Pilot dahil; Yardımcı Pilot yaklaşık bir ay sonra hayatını kaybetti.) 13 kişi hayatını kaybetmişti.
Bu kazanın incelemesi halen devam etmekte.
Bu kazanın meydana geliş şeklinden, uçağın stol olarak düştüğü izlenimi edinildi. Stol’un olası sebebi de kanatlarda meydana gelen ve uçuştan önce belirlenmeyen ve yeterince giderilmeyen buzlanma olabilirdi. Ön incelemelerde, Kaptan Pilotun tercihiyle, uçuştan önce, kanatlara buz-önleme / buz giderme (deicing) sıvısı uygulanmadığı belirlenmişti.
Kalkışta, henüz pist üzerindeyken hız kaybeden uçağın alçalarak, kuyruğuyla piste birkaç defa temas ettiği, takiben de, yükselişini sürdüremeyerek duvara ve binaya çarptığı belirlenmişti.
(Kaynak: avherald.com)
Uçak, pistten kesilişi (tekerleklerin pist yüzeyinden ayrılışını) takiben, sağa-sola yalpalamaya başladı, sol kanat ucu piste temas etti. Uçak tekrar piste kondu ! Bu sekerek uçma teşebbüsleri devam etti…
Yardımcı Pilot (First Officer) kaptana kalkıştan vazgeçmesini söyledikten sonra, motor itkisini azaltmak için gazkollarını geri çekti. Ancak, Kaptan Pilot (KP), ‘buna gerek yok’ (no need) cevabını verdi ! Gazkollarını iterek (gaz açarak) kalkışa devam etti !
Bundan 7 saniye sonra, KP iniş takımlarını yukarı aldırdı. Yaşanan bu süreçte uçak ilkinde kanat ucuyla piste temas etmek üzere, iniş takımlarıyla dört defa ve kuyruğuyla da altı defa piste temas etti.
Araştırmacılar, meydana gelen bu kazanın 25 Ocak 2007’de, Fransa’da (Pau Pyrenees’te) yaşanan (bir başkası: 1993’te meydana gelen, Skopje, Makedonya, Pal Air F100, PH-KXL kazası) ve kanat buzlanmasıyla (wing contamination) ilişkilendirilen, başka bir okker 100 kazasıyla benzerlik taşıdığını ileri sürdüler.
Yapılan araştırmalar sonunda, bu uçağın sahibi havayolu firmasının uygulamalarında (motor kullanım bilgilerinin izinin sürülmesini önleyecek şekilde, sicil bilgilerinin gizlenmesi, motor bakım bilgilerinin muhataplarla paylaşılmaması gibi) önemli uçuş emniyeti ihlalleri de belirlendi.
Yapılan belirlemelerden diğer biri, pilotların uçuş öncesinde, Uçak Kullanım El Kitabında öngörülmesine (emredilmesine) rağmen, uçağın dıştan kontrolunu (walk-around inspection) gerektiği gibi yapmamakta olduklarıydı. (Havayolu Firmasının ilgisizliği…?)
Pilotlara ‘kış şartlarında uçuş’hakkında özel (periyodik) bir eğitim verilmemişti. Buzlanma riski hususunda firmanın eğitim dokümanları mevcut değildi…. (Tüm bunlar size tanıdık geliyor mu ?)
Kazanın tekrar oluşturulma simülasyonu.
(Kaynak: Kazakhstan’s Ministry of Industry and Infrastructure Development, MAK)
Uçuş Veri Kayıt Cihazından (FDR) alınan veriden oluşturulan grafikler.
(Kaynak: avherald.com: Bek Air)
Yararlanılan Kaynak:
http://avherald.com/h?article=4d127dc6&opt=0
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.