K2-18 Sistemi (temsili)
(Kaynak: NASA / ESA / Hubble / M. Kornmesser; sci-news)
-news.com)
Sci-news’te 27 Şubat 2020’de yayımlanan bir haberde, öte-gezegen K2-18b’de yaşam için uygun koşulların mevcut olabileceği duyuruldu.
‘Medeni olduğu iddia edilen’ insanlık, bir taraftan, bu Dünyadaki ‘insanca’ yaşamı zorlaştırırken, başka gezegenlerde yeni yaşamlar araması, Sayın İ. Ortaylı’nın deyimiyle: ‘Üzerinde dikkatle durulması gereken bir husus’ !
*
K2-18b olarak kaydedilen ve sıvı su barındırabilir (habitable) özellikte olduğu ileri sürülen bu öte-gezegeni, Cambridge Üniversitesi Astronomi Enstitüsünden (İngiltere) bir araştırma grubu belirledi.
Bu gezegenin yörüngesinde dolandığı yıldız, Leo (Aslan) Takımyıldızı içinde yer alan, 111 ışık yılı uzaklıkta, M-tipi bir yıldız.
EPIC 201912552 olarak da kaydedilmiş olan bu yıldızın K2-18b ve K2-18c olarak iki gezegeni belirlenmiş durumda.
K2-18b, gerçekte, 2015’te keşfedilmişti. Yarıçapı Dünyanın 2.6 katı ve kütlesi 8.6 katı olan bir gezegen. Bu gezegenin yıldızın yörüngesini 0.15 AU uzaklıktan, 33 günde dolandığı belirlendi. En azından, ‘bir aylık dönemi’ Dünyadakine yakın. (Yine de, çalışanları, Dünyadakileri daha şanslı olarak görecektir !)
İki farklı araştırma grubu, 2019’da, bu gezegenin hidrojence-zengin atmosferinde, su buharı belirlediklerini duyurmuştu. (Su buharının varlığı mutfaklarda tencerelerin kaynadığı anlamına da gelebilir miydi ?)
Bu araştırmada yer alan Dr. Nikku Madhusudhan, atmosferde su buharının belirlenmiş olmasının, bu gezegenin yüzeyinde yaşamın mevcut olacağı anlamına gelmeyebileceğini söylemiş. Atmosferde suyun mevcut olması, gezegenin yüzeyinde de suyun olacağı anlamına gelmemekte.
Bazı araştırmacılar, K2-18b’nin büyüklüğüne bakarak, bunun bir ‘iri-Dünya’ olmasından ziyade, küçük boyda bir Neptün olabileceğini söylemiş.
Bu ‘mini-Neptün’de, su buharı katmanının üzerinde, kalın bir hidrojen ‘zarfının’ mevcut olması olası. Çekirdeğinin ise demir mineral ve kayalık bir yapıda olabileceği düşünülüyor.
Araştırmacılara göre, eğer, atmosferindeki hidrojen katmanı çok kalın ise, bunun altındaki su katmanının yüzeyindeki sıcaklık ve basınç yaşamı desteklemek için ‘fazla-büyük’ olabilir.
Dr. Madhusudhan, herşeye rağmen, bu gezegenin hidrojen katmanının çok kalın olmayabileceğini, bu sayede, su katmanının yaşam barındırabilecek uygun şartları sağlayabileceğini söylemiş. (Yine de, fazla-sulu bir gezegende yaşamayı kim ister ? )
Araştırmacılar, mevcut durumda, bu gezegenin atmosferinin hidrojence-zengin olduğunu, ayrıca, önemli miktarda su buharı barındırdığını belirlediler. Bu atmosferde ölçülen metan ve amonyak seviyesi beklenenden düşüktü. (Bu gezegende beklendiği sayda ‘inek’ mevcut olmayabilir. Belki de, tuvaletlerinde ‘idrarı-işleme sistemi’ kullanmaktalar ?)
Yararlanılan Kaynaklar:
http://www.sci-news.com/astronomy/k2-18b-habitability-08171.html
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.