Flensburg göktaşı.
(Kaynak: spacedaily.com)
Eylül 2019 ortalarında, bir meteor, kuzey Almanya gökyüzünde ışık ve gürültü saçarak, yüzlerce kişiyi heyecanlandırmıştı.
Atmosferde kısmen yanan bu göktaşının 24 gram kadar gelen bir parçası Flensburg kasabasındaki bir evin bahçesinde bulunmuştu.
Spacedaily.com’da, 19 Şubat 2020’de yayımlanan bir haberde, Planetoloji Enstitüsü (Institut fur Planetologie; Munster University; Almanya) koordinesinde Almanya, Fransa ve İsviçre’deki 15 araştırma enstitüsünde incelenen, ‘Flensburg’ adı verilen bu göktaşının, aşırı derece nadir, karbonlu bir kondirit (carbonaceous chondrites) olduğu belirlendi.
Prof. Addi Bischoff ve doktora öğrencisi Markus Patzek koordinesinde incelenen bu göktaşının elektron mikroskobuyla incelenen mineral yapısında, Güneş sisteminin erken döneminde oluşmuş, gezegenimsi gök cisimlerinde ve suyun mevcut olduğu ortamda oluşmuş tabakalı-silis’in ve karbonatların mevcut olduğu belirlendi.
Araştırmacılar, kısaca, 4.56 milyar yıl kadar öncesinde, Güneş sisteminin erken oluşum döneminde, üzerinde sıvı su barındıran gezegenimsilerin mevcut olabileceği sonucuna varıldı. Bu gök cisimleri, çarpışmalar sebebiyle, Dünyaya da su taşımış olabilirdi.
Yararlanılan Kaynaklar:
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.