Acfer 086
(Kaynak: NASA, space.com)
İlk Dünya-dışı protein bir meteoritte belirlenmiş olabilir ! Mike Wall, space.com’da yayımlanan haberinde böyle duyurdu.
Bu ‘şüpheli’ meteorit (göktaşı), Acfer 086, 1990’da Cezayir’e düşmüştü.
Bir araştırma grubu, dünyaya 30 yıl önce düşen bu göktaşı üzerinde gerçekleştirdiği araştırmalardan sonra, ilk Dünya-dışı proteini belirlediğini duyurdu.
Malcolm McGeoch (Plex Corp., Fall River, Massachusetts, ABD) başkanlığında bir araştırma grubu, göktaşı Acfer 086 üzerinde, Yüksek-hassasiyetli Kütle Spektrometresi ile gerçekleştirdikleri analizler sonunda, bu göktaşı içinde, yeni tip bir proteini belirlediklerini duyurdular.
‘Hemolithin’ adı verilen bu protein, demir, oksijen ve lityum atomlarının yanı sıra, amino asitler, glisin (glycine) ve hidroglisin ((hydroxyglycine) içermekteydi.
Döteryumla zenginleştirilmiş olan bu ‘hemolithin’in Dünya ortamında mevcut olan amino asitler içinde oluşamayacağı, bunun, yıldız-oluşturan madde disklerinde veya moleküler bulutlar içinde oluşmuş olabileceği düşünülüyor.
Araştırmacıların bu bulgusu doğrulanırsa, uzayda öte-yaşam araştırmasında önemli bir adım atılmış olacak. Araştırmacılar, proteinlerin, organizmalar için birçok önemli görevleri yerine getirerek, hücrelerin ‘yük beygiri’ (workhorse) olduğunu söylüyor.
Araştırmacılar daha önce, meteoritlerde ve kuyruklu yıldızlarda amino asitlerin varlığını, Satürnün uydusu Titan’ın atmosferinde de, büyük organik moleküllerin varlığını belirlemişlerdi.
Jeffrey Bada (University of California, San Diego’; Scripps Institution of Oceanography, ABD) bu bulgunun kendisini fazla heyecanlandırmadığını söylemiş. Hidroglisin’in (hydroxyglycine) göktaşlarında ve prebiyotik deneylerde belirlenmemiş olması sebebiyle, böyle bir amino asidin bir göktaşı içinde belirlenmiş olmasını (araştırma bulgusunu) şüpheyle karşıladığını söylemiş.
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.space.com/possible-extraterrestrial-protein-meteorite.html